Ești predispus la Alzheimer? Descoperă urmărind aceste semne de avertizare
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Kampus Production
Foto Ilustrativ/Pexels Kampus Production
Un nivel ridicat al colesterolului și al zahărului din sânge la vârsta de 30 de ani poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer zeci de ani mai târziu în viață, potrivit unui nou studiu.

„Am arătat pentru prima dată că asocierile dintre nivelurile de colesterol și glucoză și riscul viitor de apariție a bolii Alzheimer se extind mult mai devreme în viață decât se credea anterior”, a declarat Lindsay Farrer, șeful departamentului de genetică biomedicală la Genetica biomedicală a Universității din Boston, potrivit CNN.

„Acest studiu ne oferă mai mult combustibil pentru focul pe care trebuie să-l pornim cât mai devreme posibil în lupta împotriva bolii Alzheimer”, a spus dr. Richard Isaacson, directorul Clinicii de Prevenire a Alzheimer din Centrul pentru Sănătatea Creierului de la Colegiul Schmidt de la Florida Atlantic University.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 50 de ani, care aveau niveluri ridicate de trigliceride, un tip de colesterol găsit în sânge, și niveluri mai scăzute ale „colesterolului bun”, numit lipoproteine ​​de înaltă densitate, au mai multe șanse să fie diagnosticate cu boala Alzheimer mai târziu în viață, a arătat studiul.

Nivelurile mai ridicate ale zahărului din sânge cresc riscul de Alzheimer

„Numai la grupa de vârstă fragedă, 35-50 de ani, o creștere de 15 mg/dL (miligrame pe decilitru) a trigliceridelor a fost asociată cu o creștere cu 33% a riscului de boală Alzheimer”, a spus Farrer.

Asocierea nu a fost observată pentru grupele de vârstă mai în vârstă, probabil pentru că adulții în vârstă sunt tratați pentru colesterol mai agresiv, a spus el.„În mod alternativ, ar putea reflecta faptul că trigliceridele ridicate la vârsta adultă timpurie pot declanșa o cascadă de evenimente metabolice care, în timp, inițiază procese care duc direct la boala Alzheimer”, a spus Farrer.

Potrivit studiului, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 51 și 60 de ani, nivelurile mai ridicate ale zahărului din sânge au crescut riscul de Alzheimer.

„Pentru fiecare 15 puncte în care crește glicemia, riscul de a face Alzheimer crește cu 14,5% mai târziu în viață”, a spus Farrer, care este și profesor de medicină, neurologie, oftalmologie, epidemiologie și biostatistică la Universitatea din Boston.

„Colesterolul ridicat poate să nu provoace Alzheimer, dar se apasă butonul de derulare rapidă înainte de patologia bolii și declinul cognitiv”, a spus Isaacson. 

"La fel ca orice boală cronică a îmbătrânirii, colesterol ridicat, atacuri de cord, accident vascular cerebral, toate încep în tăcere cu decenii înainte să apară. Boala Alzheimer nu este diferită", a spus Isaacson. „Vizarea lor devreme este cea mai bună rețetă pentru o sănătate optimă a creierului pe măsură ce îmbătrânim”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel