Ești gata să-ți pui o dorință? Ce trebuie să faci pentru a vedea o stea căzătoare
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Fenomenul astronomic Lyride ajunge din nou! Iată tot ce trebuie să știi despre acest eveniment care are loc în fiecare an, inclusiv cum să ai cele mai bune șanse de a vedea o stea căzătoare. 

Când și unde să căutăm Lyridele?

Pentru a maximiza șansele de a vedea o Lyridă, cel mai bun moment de observație ar fi între 4:00 și 6:00 dimineața, în perioada de vârf a ploii, care are loc în noaptea de 22 spre 23 aprilie 2024. Ploaia a început pe 14 aprilie și va continua până pe 30 aprilie. Aceasta poate fi observată predominant în SUA și Marea Britanie, dar sunt șanse să fie zărită și în alte zone ale Europei.

Punctul radiant al Lyridelor (punctul de pe cer de unde par să provină meteorii) se află în constelația Lyra. Cu cât punctul radiant este mai sus pe cer, cu atât avem mai multe șanse să vedem stele căzătoare și cu atât mai puțin probabil este ca acestea să dispară sub linia orizontului.

Pentru a localiza Lyridele, cel mai bine este să ne uităm spre nord-est, la aproximativ 60 de grade de linia orizontului. Ideal ar fi să puteți cuprinde cât mai mult din cer cu privirea.

Constelația Lyra este una dintre cele mai mici constelații, situată între Triunghiul de Vară și Hercules. Din fericire, este și una dintre cele mai distinctive, având forma unui paralelogram. Aceasta conține și steaua Vega – o stea albă strălucitoare, a cincea cea mai luminoasă de pe cer.

O Lună aproape plină ne dă bătăi de cap

În momentul de vârf al ploii de meteori din acest an (22-23 aprilie), Luna va fi luminată în proporție de 99%. De asemenea, va fi deasupra orizontului mare parte a nopții. Luna Plină are loc chiar în noaptea următoare (23-24 aprilie), ceea ce face ca observarea Lyridelor să fie o adevărată provocare.

Lumina Lunii va estompa luminozitatea meteorilor, planetelor, stelelor și constelațiilor, cu excepția celor mai strălucitoare.

În plus, lumina Lunii ne afectează adaptarea ochilor la întuneric. Recomandăm întotdeauna să așteptați 10-20 de minute pentru a vă lăsa ochii să se acomodeze cu întunericul. Altfel, puteți deveni descurajați rapid dacă ieșiți dintr-o cameră puternic luminată și nu vedeți nimic. Lumina puternică a Lunii aproape pline vă poate încetini și întrerupe adaptarea la întuneric, făcând meteorii și mai greu de observat.

Câți meteori vom putea totuși vedea?

În condiții ideale, cu un punct radiant potrivit și un cer întunecat, ne putem aștepta să vedem aproximativ 18 meteori pe oră. Numărul de meteori variază de la an la an, în general observându-se între 10 și 20 de meteori.

Sfaturi pentru observarea ploii de meteori Lyride

  • Minimizați poluarea luminoasă: Căutați un loc departe de luminile puternice.
  • Lăsați-vă ochii să se adapteze la întuneric: După 20 de minute de stat afară, veți începe să distingeți mai multe detalii în jur.
  • Îndepărtați-vă de Lună: Dacă puteți, alegeți un loc unde Luna este acoperită de copaci sau de clădiri.
  • Fiți atenți la cozile meteorilor: Acestea pot persista câteva secunde după trecerea meteorului, crescând șansele de observare.
  • Folosiți un filtru de lumină roșie: Dacă trebuie să folosiți telefonul sau alte dispozitive, folosiți un filtru de lumină roșie pentru a nu vă afecta vederea nocturnă.
  • Rămâneți atenți: Chiar dacă rare, pot apărea globuri de foc (fireballs) vizibile pe o arie largă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel