• ”Este un proces electoral foarte prost organizat”. Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat ce nu s-a luat în calcul: Ăsta este adevărul. Este haos
Citește în articol precizările analistului politic Bogdan Chirieac despre procesul electoral din acest an.
„Este un proces electoral foarte prost organizat. Când nimeni nu s-a gândit că șefii de secții de votare trebuie să stea fără somn, treji, 40 de ore, este un proces electoral prost organizat. Acum, cine e de vină să stabilească dânșii. Deocamdată văd că sunt fisuri mari între instituțiile statului. AEP-ul zice de Biroul Electoral, Biroul Electoral zice de primărie, primăria zice de AEP. Problema este că votul nu a funcționat. Sigur că și atunci când s-a luat decizia să comasezi euro cu localele, noi am spus, presa, că sunt cinci buletine de vot, va fi dificil pentru mulți cetățeni să le completeze corect și iată că s-a dovedit adevărat.
Dificultatea de a vota
Nu au luat în calcul dificultatea de a vota, au mărit fără just temei intervalul de votare, de la 7 la 10 seara, ignorând oboseala membrilor din secțiile de votare. Oamenii aia au mai stat apoi în cel mai bun caz până la 7 dimineața ca să numere voturile, să le așeze, după care nu au mai trimis primăriile mașinile să ia sacii de voturi și șefii de secții de votare să îi ducă la birouri. Deci, toate lucrurile acestea au rămas nerezolvate și sunt nerezolvate în continuare. Da, vorbim de un scrutin foarte prost organizat, ăsta este adevărul. Este haos, în mod normal miercuri la prânz cine trebuie să anunțe, AEP-ul, trebuia să anunțe ordinea și rezultatul final al voturilor, nici nu se pune problema, suntem joi seara, nu se pune problema să facem acest lucru”, a precizat analistul politic Bogdan Chirieac.
Se văd consecințele
„Cine trebuie să răspundă? Domnul Greblă nu răspunde, Predoiu nu răspunde, nu răspunde nimeni”, a fost întrebat analistul.
„Predoiu și-a făcut datoria, 80.000 de polițiști și jandarmi au fost peste tot numai că legea, am aflat și noi, legea nu permite polițiștilor și jandarmilor să păzească sacii cu voturi. (...) Într-adevăr nimeni nu a ținut seama de complexitatea acestui vot comasat și consecințele se văd acum. În mod evident e nevoie de schimbări majore în legislație, dar acestea nu trebuie făcute pe picior, nici n-au cum înțeleg, trebuie să meargă odată cu reforma profundă a statului pe care l-ați văzut din nou cât e de putred, l-ați văzut din nou cât e de putred și nefuncțional.
Putreziciunea statului
(...) Eșecul organizării acestor alegeri se datorează putreziciunii statului. E clară situația. Înțeleg că magistrații delegați la aceste alegeri au avut drepturi bănești de până la 9000 de euro. Care sunt deciziile care s-au luat și care să ajute la acest proces? Eu nu spun că e mult sau e puțin, eu spun că acești oameni au o sarcină extraordinar de importantă că votul înseamnă democrație, la fel cum bursa de valori înseamnă economie de piață. Condițiile astea proaste au fost pentru toată lumea, n-au fost numai pentru PNL și PSD sau numai pentru USR, au fost pentru toată lumea”, a conchis Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News