• Este sau nu momentul pentru investiţii imobiliare? Iancu Guda spune care e "casa pe care ne-o permitem"
Analistul economic Iancu Guda a explicat, într-un podcast, care este preţul corect pentru un imobil.
"Depinde pentru ce, poți să cumperi o casă, să fii proprietar sau ca să investești? În general oamenii pe măsură ce avansează în viață să gândesc la imobiliare, în primul rând la nevoia locativă. Ok, își întemeiază o familie și se gândesc să nu stea toată viața în chirie, că nu este un lucru bun și au dreptate. Dai bani și nu se întoarce nimic la tine, chiar dacă ai avantaje cum ar fi flexibilitatea. Totuși, din punct de vedere financiar este bine să fii proprietar în casa în care locuiești, doar că multă lume se oprește la această logică simplă și mai departe ajunge la altă logică incompletă, de multe ori greșită”, a explicat Iancu Guda, după ce a fost întrebat dacă este momentul să ne cumpărăm o casă.
Regulile lui Iancu Guda în imobiliare
"În primul rând trebuie să stau într-o casă pe care mi-o permit. A te duce la bancă și a lua un credit 100.000 de euro dacă ți se acordă, nu înseamnă că îți permiți. Nivelul maxim la care te poți îndatora este 40% din veniturile familiei. Eu nu recomand să ne îndatorăm la maximum doar pentru o locuință.
Nu putem să fim îndatorați la limită și mai ales că dobânzile cresc. Vedeți, în ultimii 2 ani inflația a crescut, dobânzile au crescut. Cine a început cu un grad de îndatorare de 40% poate a ajuns la 70% dacă veniturile nu i-au crescut între timp", a mai spus Iancu Guda.
A treia regulă este valoarea maximă a locuinţei, adică venitul gospodăriei pe cinci ani.
"Este o logică financiară care mai departe duce la posibilitatea de a și economisi ceva. Vă dau un exemplu pe media la nivel național. Deci salariul mediu într-o gospodărie din România este 6.500 lei. Aceasta înseamnă că la 6.500 lei cu un procent de îndatorare maxim de 40%, avem 2.600 de lei. Împărțim la cinci, să spunem, înseamnă 520 euro rată lunară. Înmulțim cu 12 ani și apoi înmulțit cu 12 luni ori 30 de ani, înseamnă că voi plăti la bancă 187.200 euro, jumătate principal, jumătate dobândă. Deci, dacă înmulțim cu 0,5 avem 93.600 euro. Cam atât își permite o familie medie în România să plătească pentru o casă”, a concluzionat Iancu Guda, în podcastul Imobiliarium.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News