„Este romanul care provoacă cititorul să admită….”. Cristea-Enache, despre cele mai bune trei romane ale lui N. Breban
Sâmbătă, 7 mai, în cadrul emisiunii De Ce Citim, dedicată lui Nicolae Breban, partea a doua, criticul literar Daniel Cristea-Enache a enumerat romanele sale preferate din creația romancierului.
„Eu consider că sunt trei cărți majore ale lui Nicolae Breban: „În absența stăpânilor”, care are în sumar mai multe nuvele, care sunt niște micro-romane și care compun un fel de vârste tipologice ale omului. Este apoi „Îngerul de ghips”, romanul meu preferat din creația lui Nicolae Breban. Romanul pe care el l-a scris, cum spuneam data trecută, imediat după căderea lui politică, după ce dăduse acele interviuri împotriva lui Nicolae Ceaușescu și fusese marginalizat, își pierduse funcțiile, pozițiile în sistemul literar și politic, cumva primul roman scris de Nicolae Breban care se baza, atunci când l-a scris, numai pe valoarea sa de scriitor și nu pe altceva, primul roman după cădere.
Este romanul care provoacă cititorul să admită…
Iar al treilea titlu și care a întrunit consensul criticii și acela a fost un roman care a creat multe probleme în epocă, dacă ne gândim că a apărut în 1977, este vorba despre faimosul „Bunavestire” care a intrat ulterior și în curricula academică, universitară, în ceea ce au de citit și de studiat studenții facultăților de litere. Estre un roman care revoluționează, într-un fel, conflictul, intriga romanescă și care provoacă cititorul să admită că, la un moment dat, în cursul evoluției unui personaj, chiar a personajului central, poate surveni o ruptură care face romanul cu totul neașteptat, impredictibil, dar care-i conferă o altă dimensiune.”, a punctat Daniel Cristea-Enache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News