Data actualizării:
Data publicării:

Este inevitabil un război în Ucraina?

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

În timp ce tensiunile cresc în Ucraina și amenințările din toate părțile se intensifică, o întrebare devine inevitabilă: cât de aproape suntem de momentul în care acest conflict din Europa de Est se va transforma într-un război?

Câteva zeci de mii de soldați ruși se află la granița cu Ucraina. Moscova a ordonat noi exerciții militare. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că va răspunde dur dacă interesele Ucrainei vor fi atacate, scrie BBC MUNDO.

Statele Unite ale Americii au început, de asemenea, exercițiile militare în zonă. În plus, SUA au oferit sprijinul militar Ucrainei și au mărit coooperarea militară cu Polonia și țările baltice. Nu mai vorbim despre criza diplomatică. Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a cerut, luni, Rusiei să ia "măsuri concrete" pentru a facilita punerea în aplicare a acordului de la Geneva, destinat calmării tensiunilor în Ucraina. În replică, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a îndemnat Statele Unite să convingă autorităţile de la Kiev să-şi respecte angajamentele asumate la Geneva.

VEZI ȘI: Sancțiuni împotriva Rusiei. SUA și Europa nu cad la pace

Așadar, în condițiile date, este inevitabil un război? Răspunsul este nu. Un război poate fi evitat, deși – după cum explică corespondentul diplomatic BBC, Jonathan Marcus, există destule elemente pentru a se declanșa un adevărat conflict. Acesta spune că este necesară o clarificare: poate un război nu este inevitabil, dar ciocnirile violente nu pot fi evitate. Semnalele de până acum nu sunt deloc pozitive.

Opțiunile Rusiei

Rusia are mai multe variante: fie să organizeze un atac la scară largă, fie să mențină situația așa cum este în prezent. Ideea ar fi să se mențină o stare de haos, de incapacitate a Guvernului de la Kiev de a-și controla propriul teritoriu. Există și o a treia opțiune – poate intermediară - și este vorba despre o intervenție limitată a Moscovei pentru "a proteja vorbitorii de limba rusă" dintr-o anumită zonă. Și în această situație există riscul de creștere a ostilităților.

Răspunsul Occidentului

Răspunsul dat de SUA și Europa depinde în mare măsură de cum se vor dezvolta aceste opțiuni. Washington a repetat de nenumărate ori că ieșirea din criză nu este reprezentată de soluția militară. De asemenea, John Kerry a criticat puternic Rusia. La acest moment, se pare că această criză a intrat într-o fază în care Rusia, Ucraina și Occidentul se gândesc la șansele lor legate de o eventuală confruntare. Este o etapă care vine cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Chiar vrea Rusia să ia și alte regiuni, la fel cum a făcut cu Crimeea? Va risca Rusia și alte daune economice? Cât de departe este dispus Occidentul să meargă pentru a descuraja acțiunile care vin de la Moscova?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel