Este depresie când nu ne atingem obiectivele? Dr. Simona Trifu, explicaţii la DC NEWS. Când începe şi cum se manifestă
Simona Trifu, medic primar psihiatru, conferențiar universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS ce este, de fapt, depresia şi ce o face diferită de orice altă stare sufletească.
"Doamna profesor, astăzi am pus o temă pe care poate ar fi bine să o explicăm. Dacă puteţi, să ne daţi câteva detalii ca unor muritori de rând. Pentru că vorbim de depresie la modul general, spunem că dacă pe cineva l-a stropit autobuzul, l-a băgat în depresie, dacă nu îi ies cuiva obiectivele propuse, spunem că intră în depresie. E depresia chiar aşa? Circulă pe lângă noi sau e ceva mai grav?", a întrebat Flaviu Predescu.
"Poate că e chiar binevenit să începem cu această definiţie, pentru că într-adevăr termenul de depresie este foarte mult folosit şi, la un moment dat, apropo de legătura cu literatura, ştim toţi un areal terminologic foarte bogat: deprimare, tristeţe, stare sufletească de rău. Şi atunci ne punem problema următoare: unde se termină acest areal? Nu cred că e om care să nu fi trăit câteva ore de deprimare. Şi unde începe depresia?
Din punct de vedere corect al terminologiei ştiinţifice, noi avem ceea ce se numeşte dispoziţie. Asta reprezintă starea noastră afectivă. O dispoziţie proastă poate să aibă oricine câteva ore. Dacă această stare de fond, dispoziţia, se prăbuşeşte, atunci vorbim de depresie. Mai sunt nişte criterii. Ea trebuie să reprezinte o schimbare semnificativă pentru cum sunt eu. Poate eu nu îmi dau seama, dar cei apropiaţi mie mă fac atent la faptul că e ceva în neregulă.
Ca să vorbim de depresie, modificarea dispoziţiei trebuie să dureze cel puţin două săptămâni, şi să constituie o schimbare semnificativă sesizată de mine sau de alţii. Atunci mă adresez specialistului", a declarat dr. Simona Trifu la DC NEWS.
Astenia de toamnă poate fi un simptom al depresiei. Psiholog: Are un impact major asupra stării noastre de sănătate
Psihologul Diana Lobanova a avertizat că astenia de toamnă poate apărea la multe persoane, odată cu debutul sezonului rece din an şi poate fi un simptom al depresiei.
Astenia de toamnă poate apărea din cauza modificărilor de temperatură. Schimbarea drastică de temperatură are un impact major asupra stării noastre de sănătate, avertizează expertul. Acesta a subliniat că, în mod normal, unele persoane se adaptează cu uşurinţă la noile schimbări, la noile culori şi la fluctuaţiile meteo, dar, în unele cazuri care pot fi mai grave, astenia se poate transforma în depresie, scrie Rador.
Psihologul a subliniat că boala se caracterizează printr-o stare de spirit proastă care se menţine în mod constant, o scădere a interesului sau a plăcerii faţă de activităţile care anterior produceau emoţii pozitive, precum şi o oboseală cronică. Lobanova le recomandă acestor persoane să consulte un psiholog în cazul unor astfel de simptome. Psihologul va diagnostica prezenţa unei tulburări şi, cu ajutorul metodelor de psihoterapie pe termen scurt, îi va ajuta să facă faţă acestei boli, în câteva luni, fără a se înregistra grave consecinţe.
Expertul a mai spus că depresia şi astenia se agravează de regulă toamna. După cum a mai adăugat, alte tulburări sunt exacerbate în perioada primăverii, cum ar fi, de exemplu, fobiile, nevroza şi anxietatea. Acest fapt se datorează vremii, la fel ca pe timp de toamnă, micsorării zilei şi scăderii perioadei cu lumina soarelui, plus scăderii temperaturilor, care pot provoca aşa-numita astenie de toamnă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News