Data actualizării:
Data publicării:

Este bomba momentului în România. Alegerile parlamentare pot fi AMÂNATE AUTOMAT. Zegrean: E la mâna președintelui

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Este informația momentului cu privire la alegerile parlamentare! Ar putea fi amânate automat. 

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că urmează două luni crâncene în lupta cu COVID-19. Al doilea val al pandemiei lovește deja puternic în state precum Marea Britania sau Franța. În România, astăzi am înregistrat un record periculos de peste 1.700 de cazuri noi. Și școala de abia a început, iar alegerile locale, la care vor merge milioane de români, urmează. La acestea adăugăm și sezonul rece. Urmează deci să vedem dacă recordul de infectări de astăzi va fi o excepție sau începutul unui al doilea val, așa cum se percepe a fi în alte state europene. 

În același timp, astăzi, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că diaspora va vota la alegerile parlamentare în două zile, respectiv 5-6 decembrie. Însă, în același timp, după cum afirmau președintele PSD și președintele AEP, statele europene nu vor să ne deschidă secțiile de votare pe teritoriul lor, în contextul pandemic, românii din diaspora fiind încurajați, astfel, să voteze prin corespondență. Doar 7.000 s-au înscris la acest tip de vot până acum. 

În acest context delicat, există posibilitatea revenirii la starea de urgență dacă lucrurile se vor agrava așa cum avertizează OMS, din aspect pandemic. 

Vor putea fi amânate alegerile parlamentare, dacă vom fi în stare de urgență? Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a explicat pentru DCNews, că, în conformitate cu Articolul 63 din Constituție ”în cele patru situații - stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă - mandatul parlamentarilor se prelungește de drept, nici nu trebuie să dea lege. Scrie în Constituție, mandatul se prelungește de drept. Toată povestea este la mâna președintelui, dacă președintele va declara stare de urgență, se amână alegerile automat, pe termenul care durează starea de urgență, ulterior mai putând să aștepte până trei luni de la data expirării mandatului”. 

Iată ce prevede articolul 63 din Constituția României: 


(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.

(5) Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel