OUG pe energie, noi prevederi: Cum se vor calcula facturile, prețul final anunțat de Guvern. Decizia ajunge în Parlament
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Ministrul Virgil Popescu face declarațiile zilei despre noua Ordonanță pe energie. 

La ora 10:00, sunt aduse lămuriri despre noua formulă de calcul a prețului la energie, abia decisă în Guvern.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat că Ordonanța pe Energie ”vine să reglementeze un mecanism care să poată să asigure, pentru anul viitor, câteva lucruri cu caracter de principiu”. ”Mecanismul inițiat astăzi, care reglementează o parte din piața de energie, face posibil să putem susține în continuare compensările de preț (...) și competitivitatea economiei românești” a continuat el. 

Mecanism ca-n Franța

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că e ”posibil” ca prețul energiei pentru cei care depășesc un consum de 255 de kilowați/lună să fie de 1,3 lei/ kWh, prin modificarea Ordonanței 119 în Parlament. El spune că ”sistemul va permite o stabilitate a prețurilor” și îl laudă ca fiind unul ”ingenios”, care este deja aplicat și-n Franța. Perioada de aplicare este până la 31 martie 2025

De ce nu se dă direct OUG și se modifică în Parlament

Întrebați de ce mai este nevoie să fie modificată în Parlament ordonanța care plafonează prețul la 1,3 lei kWh, Marian Neacșu, șeful Secretariatului General al Guvernului (SGG): ”Am vrut ca în această Ordonanță să reglementăm strict mecanismul de funcționare al pieței pentru anul următor, pentru perioada de aplicabilitate a Ordonanței și n-am vrut să complicăm. Al doilea aspect este că Legea de aplicare a Ordonanței va cuprinde toate prețurile, așa cum au fost enunțate de dl. prim-ministru și dl. ministru, în Ordonanță fiind reglementate toate compensările pentru consumatorii casnici și non-casnici precizați”. 

El a mai anunțat că vor urma săptămâna viitoare discuții asupra prevederilor din OUG 119, care este la Camera decizională, a Deputaților, și, dacă acest grafic se va menține, peste două săptămâni ar urma să treacă legea de adoptare a Ordonanței. Despre riscul sesizării la CCR de către Opoziție, șeful SGG afirmă că ”nu ar trebuie să fie sesizată”, aducând un beneficiu pentru români. Mai spune că ”nu ar fi oportun, deci nu ne așteptăm”. 

Despre cei care vor consuma mai mult de 300 kilowați pe lună, întrebat dacă ar urma ca aceștia să plătească prețul pieței, neplafonat la 1,3 lei kWh, Virgil Popescu a îndemnat la răbdare, dar a sugerat și posibilitatea mutării la un furnizor mai ieftin. ”Decizia trebuie luată în Parlament” a declarat ministrul Energiei, cu privire la posibilitatea ca pentru cei care consumă peste 255 kilowați pe lună să plătească 1,3 lei/kilowat înainte de 1 ianuarie 2023. 

”Perioada de aplicare a ordonanței este până în 31 martie 2025” a fost un alt răspuns dat de Virgil Popescu, ministru al Energiei, în cadrul declarației de presă, adăugând că vor fi făcute ”evaluări periodice”. În același timp, ministrul a lămurit că în cazul unui consum mai mare, calculul se va face altfel: ”Până în 255 de kilowați, prețul este de 80 de bani/kilowat, peste 255 de kilowați, dar până în 300 de kilowați, diferența se plătește la 1,3 lei/ kW. Dacă este un consum de peste 300 de kilowați, întreaga valoare este calculată la 1,3 lei/kW”. 

Toate prețurile sunt finale, cu TVA, precizează Marian Neacșu. 

"Ieri (miercuri n.r.) a fost o decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate şi date de lucru pe care le-am avut, împreună cu instituţiile care lucrează în domeniu şi au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din ţara noastră şi am convenit că vom continua să asigurăm preţul de 0,68 de lei pentru cetăţenii care consumă până la 100 kWh, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 kWh. Acelaşi preţ va fi şi pentru cei care consumă peste 255 kWh până la acest plafon, dar ce depăşeşte va avea un alt nivel de plată şi este luată în calcul acea sumă pe care aţi vehiculat-o de 1,3 lei/kWh", prefața, joi, premierul Nicolae Ciucă decizia de astăzi. 

Guvernul spulberă ofertele scumpe la energia electrică! Premierul anunță că s-a ajuns la un acord și dă OUG: Prețul maxim permis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel