Este adevărat că un pahar cu apă te trezește dimineața mai repede decât o cafea?
E mai bună apa decât cafeaua la primele ore din zi?
Se zice că apa ne poate energiza mai mult decât cafeaua de dimineață. Dacă efectul cafelei trece în aproximativ o oră-două, timp după care începem să resimțim oboseală iar creierul mai cere "încă o ceașcă" pentru a se reseta, apa, în schimb, ne menține alerți pe tot parcusul zilei câtă vreme bem regulat, din oră în oră, chiar și dacă nu ne este sete, ne sfătuiesc cei din Organizația pentru Sănătate Madeblue. Așadar, putem înlocui băuturile cu cofeină cu... apă?
Sunt câteva aspecte de luat în considerare aici:
Ritmul circadian al corpului: Este posibil ca pentru unele persoane un pahar de apă să fie mai eficient în stimularea funcțiilor corpului, dimineața, când omul tinde să fie deshidratat după o noapte de somn, deci hidratarea inițială poate ajuta la activarea metabolismului și a stării de alertă. Totuși, cafeaua poate oferi o stimulare mai rapidă pentru unele persoane datorită conținutului de cofeină.
Conținutul de cofeină: Cafeaua are un conținut ridicat de cofeină, care este un stimulent puternic. Pentru multe persoane, consumul de cafea poate stimula trezirea și crește starea de alertă mai rapid decât apa. Cofeina acționează prin blocarea adenosinei, un neurotransmițător care te face să te simți somnoros. Există un singur dezavantaj. După o scurtă perioadă, corpul va cere din nou și din nou coferină, ceea ce nu este tocmai sănătos pentru inimă.
Sensibilitate individuală: Sensibilitatea la cofeină și alte substanțe poate varia considerabil de la o persoană la alta. Unii oameni pot fi mai sensibili la efectele cofeinei, ceea ce înseamnă că vor observa o stimulare mai puternică și mai rapidă de la cafea în comparație cu apă.
În concluzie, nu există un răspuns universal valabil pentru toată lumea. Pentru unele persoane, un pahar de apă ar putea să le trezească mai repede, în timp ce pentru altele, cafeaua poate fi mai eficientă. Este important să înțelegeți cum reacționează propriul corp la diferite stimulente și să ajustați consumul în funcție de nevoile și preferințele individuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News