Data publicării:

Escrocherie cu inițialele unor banci. Cum reușeau infractorii să acceseze conturile de internet bankin ale oamenilor

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Escrocherie cu inițialele unei banci. Cum reușeau infractorii să acceseze conturile de internet bankin ale oamenilor / Foto: Pixabay, de Geralt
Escrocherie cu inițialele unei banci. Cum reușeau infractorii să acceseze conturile de internet bankin ale oamenilor / Foto: Pixabay, de Geralt

Trei bărbaţi ar fi creat pagini de internet similare cu cele ale unor instituţii bancare.

Poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Investigaţii Criminale au pus în aplicare trei mandate de aducere, în judeţul Botoşani, emise pe numele a trei persoane, faţă de care sunt efectuate cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de fals informatic, fals privind identitatea, fals material în înscrisuri oficiale, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, transmite Agerpres.

Cum acționau indivizii



În fapt, în perioada octombrie 2022 - prezent, trei bărbaţi ar fi creat pagini de internet similare cu cele ale unor instituţii bancare, pe care le-ar fi promovat în mediul online, inducând în eroare clienţi ai acestor bănci şi obţinând credenţialele de acces în conturile lor de internet banking.

Din cercetări, s-a stabilit că bănuiţii ar fi folosit datele pentru a accesa conturile de internet banking ale persoanelor vătămate şi ar fi transferat în mod fraudulos mai multe sume de bani, creând un prejudiciu de 583.000 de lei.

Bărbații, reținuți pentru 24 de ore



În baza mandatelor de aducere, persoanele bănuite au fost conduse la audieri, iar în cursul acestei dimineţi, faţă de acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate magistraţilor cu propunere legală.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals informatic, fals privind identitatea, fals material în înscrisuri oficiale, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel