Escaladarea conflictului în Caucazul de sud, subiect fierbinte. Ambasadorul Sergey Minasyan: Comunitatea internațională trebuie să pună o presiune și mai mare pe Azerbaidjan / video
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Sergey Minasyan
Sergey Minasyan
Tudor Curtifan, redactor șef Defense Romania, l-a avut invitat pe Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia în România.

Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia în România, a vorbit despre răspunsul comunității asupra tensiunilor din țara sa și Azerbaidjan.

TC: Ați menționat Excelența Voastră de vizita efectuată de șefa Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi în Armenia. Și, apropo de comunitatea internațională, aș vrea să vă întreb care credeți că ar trebui să fie răspunsul comunității asupra acestor tensiuni dintre țara dumneavoastră și Azerbaidjan?

SM: Vedeți, în primul rând dezvoltarea politică din ultimii ani a demonstrat că comunitatea internațională trebuie să se întoarcă la momentul în care lumea se baza pe legile internaționale iar comportamentul statelor pe legi. Cea mai importantă problemă ar trebui să fie condamnarea de către comunitatea internațională a folosirii forței și a amenințărilor din partea unor membri ai acestei comunități. Din păcate, Azerbaidjan a beneficiat de sprijinul direct al Turciei. E printre statele care folosesc violent elementul militar în relațiile sale cu vecinii. În primul rând cu Armenia și cu armenii din Nagorno-Karabakh. De aceea cred că cel mai important lucru pe care comunitatea internațională trebuie să îl facă e să pună o presiune și mai mare pe Azerbaidjan și să îi determine să se întoarcă la masa negocierilor. De asemenea să pună punct acestei agresiuni împotriva țării noastre, împotriva poporului nostru, dar și situației în care această agresiune militară creează un moment exploziv în Caucazul de sud și probleme partenerilor și prietenilor noștri. Presiunea poate face Azerbaidjanul să renunțe la această poziție maximalistă.

TC: Cred că poziția SUA e un exemplu asupra a cum comunitatea internațională ar trebui să pună presiune pe partea azeră. E o vizită istorică cea a doamnei Nancy Pelosi.

SM: Da, poziția Washingtonului e importantă. E important că în cazul Armeniei, SUA au arătat nu doar o considerație geopolitică și geostrategică, dar și una de moral. SUA sunt printre statele care recunosc genocidul armean iar în timpul vizitei doamnei Pelosi la Erevan a fost din nou evidențiat faptul că liderii politici ai SUA, inclusiv președintele Joe Biden, continuă politica recunoașterii și condamnării genocidului armean din timpul Imperiului Otoman. E important pentru că este de asemenea un mesaj către Azerbaidjan și către susținătorii săi, că e inacceptabilă continuarea politicilor împotriva Armeniei.

Întregul interviu acordat la DC News și Defense Romania poate fi urmărit aici:

VEZI ȘI: Toți ochii sunt pe situația de la granițele Armeniei cu Azerbaidjanul și pe atacul Armatei azere. ES Sergey Minasyan, ambasadorul armean în România, precizările momentului 

Toți ochii sunt pe situația de la granițele Armeniei cu Azerbaidjanul și pe atacul Armatei azere. Despre acest subiect ne-a vorbit ES Sergey Minasyan, ambasadorul armean în România.

„Apropo de situația din sudul Caucazului, în pofida momentului de sărbătoare a Zilei Naționale, toți ochii sunt pe situația de la granițele Armeniei cu Azerbaidjanul și pe atacul Armatei azere. Care sunt veștile și ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni de s-a ajuns la această situație tensionată la granițe?”, a fost întrebarea moderatorului Tudor Curtifan, redactor-șef Defense Romania.

„Așa e, în dimineața zilei de 13 septembrie Armata azeră a lansat un atac la scară largă asupra graniței de sud-est a Armeniei. În atac s-au folosit sisteme de artilerie pentru bombardamente masive, sisteme de mortier, drone și tehnică grea azeră. Din păcate există și morți și răniți. Potrivit datelor oficiale furnizate de guvernul armean au murit peste 200 de oameni, inclusiv civili, ca urmare a agresiunii azere. Avem de asemenea peste 2.000 de prizonieri de război. Mulți militari și civili au fost răniți. Au existat incursiuni ale Armatei azere în interiorul teritoriului Armeniei recunoscut internațional. Agresiunea azeră reprezintă o violare a tuturor drepturilor internaționale, inclusiv a Cartii Naţiunilor Unite și a Acordurilor de la Helsinki. Toate aceste atacuri militare au fost însoțite de încălcarea drepturilor umanitare internaționale și a celor de război. Am fost martori la acte de tortură a prizonierilor de război, la violuri. E împotriva tuturor valorilor lumii civilizate și atragem atenția partenerilor noștri din comunitatea internațională și colegilor noștri din diferite organizații din care facem parte asupra acestor lupte care nu sunt o nouă confruntare, ci o continuare directă a atacului azer împotriva teritoriului armean care a început în 2020 în Nagorno-Karabakh. Din păcate absența unei reacții directe din partea comunității internaționale în militarizarea Azerbaidjanului a încurajat conducerea azeră să continue aceste acte”, a spus ES Sergey Minasyan, ambasadorul armean în România.

Au fost acorduri de pace încălcate de atacul Azerbaidjanului

„Chiar și înainte de războiul din Nagorno-Karabakh din 2020, liderii noștri politici au arătat intenția de a continua și implementa acorduri de pace în Nagorno-Karabakh și a stabili o pace îndelungată în regiune. Din păcate poziția maximalistă a liderilor din Azerbaidjan nu ne-a permis să înaintăm în discuții. Azerbaidjanul încearcă să folosească forța militară pentru a avea câștiguri politice în această situație. E un pericol real pentru regiune. Armenia a apelat la partenerii internaționali, la CSTO, la Federația Rusă, la Consiliul de Securitate al ONU. Apropo, în ultima săptămână am avut două sesiuni a Consiliului de Securitate al ONU unde această problemă a fost discutată. Aproape toți membrii ai acestui organism important al ONU au arătat necesitatea nu doar de a pune punct agresiunii, dar și a reveni la granițele de dinainte de război și a stabili un acord de pace în acest conflict. Aproape toți membrii comunității internaționale au arătat importanța de a respecta drepturile umanitare, viața și demnitatea prizonierilor de război aflați acum în custodia Azerbaidjanului”, a mai spus ES Sergey Minasyan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel