Erupție masivă pe Soare, surprinsă de o navă spațială / VIDEO
O navă spațială a surprins o erupție solară masivă, în timp ce se afla în apropierea stelei, la jumătatea distanței Pământ-Soare.
Pentru a observa și a studia exploziile de pe Soare, numite ejecții de masă coronală, NASA și Agenția Spațială Europeană au lansat sonda Solar Orbiter în februarie 2020. Sonda s-a apropiat de Soare anul acesta, pe 10 februarie, când a zburat la mai puțin de 48 de milioane de mile (77 milioane de kilometri) de Soare, jumătate din distanța dintre Soare și Pământ. Pe măsură ce trecea pe lângă Soare, înapoi în zone mai răcoroase ale spațiului, a surprins imagini video de două erupții solare masive.
Trei instrumente de imagistică de pe nava spațială filmat erupțiile în timp ce părăseau Soarele și se răspândeau prin spațiu. Primul instrument a înregistrat Soarele însuși, în timp ce al doilea a captat fluxul de energie prin coroana Soarelui sau atmosfera exterioară. Un al treilea aparat de fotografiat a capturat fluxul de particule încărcate electric, praf și raze cosmice care erau expulzate în spațiu.
Acest gen de expulzări sunt spectaculoase și adesea interacționează cu atmosfera Pământului și produc aurorele boreale, dar pot fi periculoase.
În 1989, o expulzare de particule încărcate electric de la Soare a afectat sistemul electric al Quebecului timp de aproximativ nouă ore. Alte două furtuni solare au întrerupt comunicațiile radio de urgență timp de 11 ore la scurt timp după uraganul Irma, în 2017. O furtună solară ar fi putut chiar să întrerupă emisiunile SOS de pe Titanic, în timp ce se scufunda în 1912. Exploziile de activitate solară pot, de asemenea, pune în pericol astronauții prin interferența cu navele lor spațiale sau prin periclitarea comunicațiilor misiunii spațiale.
Soarele a intrat într-un nou ciclu solar de 11 ani, ceea ce înseamnă că erupțiile se vor intensifica cu o frecvență și o intensitate mai mare, până în anul 2025.
În următorii șase ani, Solar Orbiter este setat să zboare mai aproape de polii Soarelui. De asemenea, se așteaptă să trimită pe Terra primele fotografii ale polilor solari. Nava va putea ține pasul cu rotația Soarelui, ceea ce îi va permite să treacă prin anumite locuri pentru perioade lungi de timp pentru a urmări exploziile solare și alte zone de activitate crescută, precizează ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News