Data publicării:
Lobby. Eroare gravă în cazul lui Niculae Bădălău în ziua când a fost reținut
În urma informărilor din mass-media cu privire la reținerea pentru 24 de ore de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) a fostului senator Niculae Bădălău, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență, Asociația Registrul Român de Lobby a făcut mai multe precizări.
„O serie de publicații și televiziuni cu răspândire națională au relatat, în legătură cu reținerea fostului senator, cu mențiunea că DNA “investighează acțiuni de lobby pentru companiile pe care le dețin copiii săi”.
Având în vedere utilizarea incorectă a termenului de lobby, Asociația Registrul Român de Lobby precizează că infracțiunile vizate de procurorii anticorupție sunt cele de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență.
Infracțiunea de dare de mită este definită de articolul 290 al Codului Penal, drept promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condițiile arătate în art. 289 ce definește infracțiunea de luare de mită.
Infracțiunea de trafic de influență este definită de articolul 291 al Codului Penal, drept pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri.
În puternic contrast, activitatea de lobby este reglementată în Codul Ocupațiilor din România, se supune unor standarde internaționale stricte ce privesc transparența, anticorupția și integritatea, totodată reprezentând o componentă a dreptului la petiționare, prevăzut de art. 51 din Constituția României, drept care se aplică atât persoanelor fizice cât și persoanelor juridice. Recunoașterea legalității acestei activități este data de O.M.F.P.S. 1832/2011, ordin prin care se aprobă Clasificarea Ocupațiilor din Romania (COR) și unde la poziția 243220 apare ca fiind recunoscută și atestată legal activitatea de "specialist în activitatea de lobby".
De asemenea, orice acțiune de lobby trebuie să respecte principiile internaționale ce definesc regulile de funcționare ale industriei, precum Principiile pentru Transparență și Integritate în Lobby ale Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE).
Mai mult, prin consultarea și integrarea opiniilor mediului de afaceri, actul legislativ în forma lui finală este îmbogățit, dat fiind că este supus unui proces democratic mai amplu și integrat, în care toate părțile sunt consultate. Organizații precum organismele reprezentative, organizațiile industriale și ale societății civile, ONG-urile, organizațiile caritabile și lobbiștii profesioniști terți, toate acestea oferă contribuții și feedback necesare procesului de consultare publică și, în consecință, cresc calitatea dezbaterilor și a argumentelor rezultate.
Așadar, asimilarea lobby-ului cu traficul de influență și darea de mită este de natură să aducă prejudicii grave atât pentru activitatea de lobby, cât și pentru cei care prin lobby contribuie la dezvoltarea și recunoașterea acestei profesii”.
Asociația Registrul Roman de Lobby (ARRL) a fost înființată în 2010 cu scopul de a contribui la popularizarea și promovarea activitățiilor de lobby, public affairs și advocacy. ARRL a elaborat și adoptat principiile și valorile comune membrilor săi precum și codul de etică făcut să guverneze activitatea de lobby și care încurajează toate organizațiile sau persoanele care reprezintă interese de grup și contribuie la crearea unui climat de transparență și aderare la un sistem de autoreglementare după modelul comun al Parlamentului European şi Comisiei Europene. Înregistrarea în Registru este obligatorie pentru membrii Asociației. ARRL este membră PACE - Public Affairs Community of Europe din anul 2012.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News