Data publicării:

Erdogan va participa la cel mai mare miting electoral înainte de alegerile din Turcia. Chirieac: Lucrurile nu sunt jucate. A fost adulat de turci până a început criza economică

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Aflat la putere în Turcia de mai bine de 20 de ani, preşedintele Recep Tayyip Erdogan se pregăteşte pentru cel mai dificil scrutin de până acum din întreaga sa carieră politică şi va participa duminică, la Istanbul, la cel mai mare miting de campanie din acest an electoral, înaintea alegerilor din 14 mai, transmite dpa.

Erdogan, care s-a văzut nevoit recent să ia o pauză de la campania sa de realegere din cauza unor probleme de sănătate, a revenit pe scena politică săptămâna trecută. La fel ca în trecut, Erdogan vizează opoziţia cu o gamă largă de acuzaţii, comentează dpa, care adaugă că preşedintele în exerciţiu şi-a acuzat oponenţii, printre altele, că sunt împotriva Islamului sau că au legături cu teroriştii.

Duminică, Erdogan urmează să inaugureze "al cincilea cel mai mare parc din lume", cu o suprafaţă de 2 milioane de metri pătraţi, la Aeroportul Atatürk din Istanbul, care în prezent este în parte o zonă publică de recreere, potrivit agenţiei de stat Anadolu.

Agenţia dpa a relatat că, sâmbătă, membrii cabinetului lui Erdogan s-au grăbit să le ceară susţinătorilor preşedintelui să participe la mitingul planificat să se desfăşoare la Istanbul.

Localnicii sunt chemaţi "să facă istorie" la evenimentul care reprezintă o pregătire pentru iminenta "victorie" la alegerile prezidenţiale şi legislative, a declarat ministrul planificării urbane, Murat Kurum, reporterilor în Istanbul.

Scrutinul va fi "un punct de cotitură istoric" pentru democraţia turcă, a apreciat un consilier al lui Erdogan, Numan Kurtulmus, care l-a însoţit pe Kurum.

Istanbulul are o importanţă deosebită pentru Erdogan, dat fiind că aici şi-a început cariera politică, mai întâi în calitate de primar, la începutul anilor 1990, devenind apoi premier şi ulterior preşedinte.

Totuşi, în 2019, partidul său a pierdut în faţa opoziţiei laice în Istanbul şi în capitala Ankara.

Pentru scrutinul de la jumătatea lunii mai, partidele de opoziţie s-au raliat într-o alianţă formată din şase partide, condusă de candidatul comun Kemal Kilicdaroglu, dat de sondajele de opinie drept câştigător, dar cu o marjă foarte redusă, scrie Agerpres. 

Bogdan Chirieac: Ce se întâmplă în Turcia, important în special pentru regiunea Mării Negre

"Ce se întâmplă în Turcia nu este important doar pentru locuitorii acestei ţări, ci pentru toată lumea, şi în special pentru regiunea Mării Negre. Erdogan a avut o politică ambiguă de multe ori. Ştim bine că este cel mai apropiat membru NATO de Vladimir Putin. Erdogan a reuşit să facă şi acel acord de tranzit pentru cereale din Odessa către restul lumii. 

Turcia s-a ridicat ca o putere regională autentică. Inclusiv PIB-ul său, de peste 700 miliarde de dolari, arată lucrul acesta. Este cea mai importantă forţă militară în Marea Neagră. Repet, domnul Erdogan joacă când cu Rusia, când cu SUA, când mai dă drumul migranţilor. Europa plăteşte Turcia ca să nu le dea drumul migranţilor, ca să nu sufoce restul Europei. 

Deci dacă el va fi reales, probabil acest tip de politică va continua. El a fost adulat de turci până a venit criza economică, atunci au început problemele. Şi a mai fost şi ghinionul acesta uriaş cu cutremurul. Dar indiferent cine va fi ales, noi urmărim cu mare atenţie. Ce se întâmplă acolo ne interesează direct şi pe noi, pe români", a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN. 

"Lucrurile nu sunt jucate la alegeri"

"Erdogan a avut şi probleme de sănătate. S-a pus mereu în discuţie şi corectitudinea alegerilor din Turcia. Acum se pare, însă, că este o distanţă mare între Erdogan şi candidatul opoziţiei, dar lumea se hotărăşte în ultima săptămână. Erdogan are sprijinul comunităţii religioase din Turcia, a supravieţuit şi tentativei de lovitură de stat din 2015, care a dus şi la regimul de represiune din Turcia care continuă şi azi. E greu de spus dacă va reuşi să câştige şi de data asta, dar are în spate realizări, sprijinul comunităţii religioase, o politică socială avansată. Deci lucrurile nu sunt jucate la alegerile din această ţară pentru duminica viitoare", a mai spus Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel