Data actualizării:
Data publicării:

Erdogan l-a desemnat candidat la primăria Istanbulului pe un ministru responsabil de dezastrul de la cutremur

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Erdogan va încerca să recâștige primăria Istanbulului pentru partidul său printr-o mișcare cel puțin controversată.  Fostul ministru al Urbanizării, alături de care Erdogan a dispus aministia pentru anumite zone privind regulile de construcție, va fi candidatul pentru fotoliul de edil al Istanbulului. 

Erdogan a vrut să rezolve în 2019 criza de locuințe din mai multe zone ale Turciei, dând o adevărată aministie cu privire la regulile care trebuie respectate în ridicarea clădirilor de locuințe. Murat Kurum, candidatul desemnat de Erdogan, a fost ministru al Mediului și Urbanizării în Turcia, timp de patru ani și era în funcție atunci când s-a dat amnistia privind regulile de siguranță și care a dus practic la moartea a peste 50 000 de oameni. Multe clădiri au fost dărâmate în urma seismului din februarie 2023 din cauza materialelor foarte slabe și a regulilor foarte permisive de construcție. 

Kurum se va lupta cu actualul primar Ekrem Imamoglu din principalul partid de opoziție Partidul Popular Republican (CHP), a cărui alegere ca primar în 2019 a pus capăt celor 25 de ani de guvernare la Istanbul de către AKP și predecesorii săi islamiști, relatează Reuters. 

În luna mai din 2023, Erdogan a fost reales în funcția de președinte, în timp ce partidul său AKP și aliații săi naționaliști au obținut majoritatea la alegerile parlamentare, ilustrând marea provocare cu care se confruntă opoziția la alegerile municipale naționale din 31 martie.

„Lucrând umăr la umăr, cu siguranță vom scoate Istanbulul din bezna ultimilor cinci ani”, a declarat Erdogan la o ceremonie de anunțare a candidaturii lui Kurum și a altor candidați AKP la alegeri.

Kurum, omului Erdogan, candidat la primăria Istanbulului

Kurum, 47 de ani, a fost ministru al Mediului și al Urbanizării din iulie 2018 până în iunie anul trecut, părăsind postul după alegeri. Apoi a fost ales membru al Parlamentului pentru Istanbul, un oraș cu 16 milioane de locuitori, adică aproximativ 20% din populația întregii Turcii.

Kurum a fost una dintre cele mai proeminente figuri în răspunsul guvernului la cutremurele devastatoare care au zguduit sudul Turciei în februarie anul trecut, ucigând peste 50.000 de oameni.

A studiat ingineria și a lucrat în administrația de locuințe de masă din Turcia înainte de a fi ministru.

Erdogan a anunţat duminică candidaţii partidului său pentru mai multe municipalităţi ale ţării şi era de aşteptat să-şi anunţe candidaţii și pentru celelalte, inclusiv capitala Ankara, la sfârşitul acestei luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel