Erdogan se încăpățânează. Va continua să discute telefonic cu Putin despre viitorul "acordului cu cereale"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Erdogan se încăpățânează. Va continua să discute telefonic cu Putin despre viitorul "acordului cu cereale" / Foto: Kremlin.ru
Erdogan se încăpățânează. Va continua să discute telefonic cu Putin despre viitorul "acordului cu cereale" / Foto: Kremlin.ru
Recep Tayyip Erdogan spune că va continua să discute telefonic cu Vladimir Putin despre viitorul "acordului cu cereale".

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va continua discuțiile telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la relansarea inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, scrie Interfax.

Potrivit Anadolu, liderul turc a remarcat că aceste eforturi sunt menite să ajute țările africane sărace. Erdogan a subliniat că Ankara va continua să dezvolte soluții care vizează deschiderea coridorului de cereale al Mării Negre. În plus, el a sfătuit Occidentul să acorde atenție faptului că "Turcia este singura țară care încearcă să prevină o criză alimentară".

Președintele turc a promis că Ankara va participa "la orice negocieri ca forță stabilizatoare pentru a evita cufundarea lumii într-o nouă criză a resurselor energetice și alimentare".

Secretarul de presă al șefului statului rus, Dmitri Peskov, a declarat că nu există o nouă dată pentru următoarea rundă de negocieri între președinții Rusiei și Turciei privind "acordul cu cereale", dar liderii "au fost de acord că , dacă este necesar, nu vor mai aștepta un an pentru a se întâlni din nou".

Ce este "acordul cu cereale"

"Acordul cu cereale" a fost încheiat la Istanbul pe 22 iulie 2022. Cu participarea ONU, Rusia, Turcia și Ucraina, au fost semnate două documente - privind crearea unui coridor pentru exportul de cereale din trei porturi ucrainene (Cernomorsk, Odesa și Yuzhny) și privind eliminarea barierelor în calea exportului de cereale, mâncare și îngrășăminte rusești. Inițiativa a fost prelungită în noiembrie 2022 cu 120 de zile, până în martie, apoi încă de două ori - timp de două luni. Moscova nu a reînnoit "acordul cu cereale" și pe 17 iulie și-a trimis obiecțiile către Ankara, Kiev și ONU.

În urma negocierilor cu omologul său turc de la Soci, președintele rus a spus că Rusia este pregătită să reînoiască așa-numitul "acord cu cereale" după ce toate condițiile Moscovei vor fi îndeplinite.

La rândul său, Erdogan, după negocierile cu Putin, a remarcat că opțiunile alternative pentru "acordul cu cereale" sunt inferioare acordurilor originale în ceea ce privește securitatea. Mai târziu, el și-a exprimat speranța că s-ar putea obține în curând rezultate bune în reluarea "acordului cu cereale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel