Erdogan reiterează că se va opune intrării Suediei și Finalndei în NATO: „Să nu se deranjeze să apară”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în această dimineață că se așteaptă ca aliații NATO să înțeleagă sensibilitățile Turciei cu privire la securitate.

Într-un discurs adresat parlamentarilor din partidul său de guvernământ, el și-a repetat, de asemenea, opinia conform căreia delegațiile suedeze și finlandeze nu ar trebui să se deranjeze să vină în Turcia pentru a discuta problemele.

Și el a spus că Suedia nu ar trebui să se aștepte ca Turcia să aprobe oferta sa de aderare la NATO fără a returna „teroriștii”.

Turcia acuză cele două națiuni nordice de găzduirea unor membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup pe care îl consideră organizație teroristă, și adepții lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat din 2016.

Potrivit agenției oficiale de știri turce, atât Finlanda, cât și Suedia au respins zeci de cereri de extrădare a militanților kurzi pe care Turcia îi descrie drept teroriști.

Fără sprijinul tuturor membrilor NATO, Suedia și Finlanda nu se pot alătura alianței militare, deși președintele american Joe Biden a declarat ieri că este încrezător că se poate ajunge la un consens.

Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

„Acesta este un moment istoric, într-un moment critic pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. „Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg.

„Salut călduros cererile Finlandei şi Suediei de aderare la NATO. Sunteţi partenerii noştri cei mai apropiaţi şi aderarea voastră la NATO va consolida securitatea noastră comună”, a spus Stoltenberg, primind cererile de aderare, aflate fiecare într-un dosar alb cu drapelul ţării. NATO consideră că aderarea Finlandei şi Suediei va întări foarte mult regiunea de la Marea Baltică.

Consultări erau în curs miercuri în cadrul Consiliului Atlantic pentru a încerca să fie înlăturată opoziţia Turciei faţă de lansarea procesului de aderare, potrivit unei surse diplomatice. Ankara poate încetini acest proces, refuzând deschiderea discuţiilor în cadrul Consiliului Atlantic, prima etapă a procedurii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel