Data actualizării:
Data publicării:

Erdogan, mai convins ca oricând: Ţările occidentale sunt vinovate de ''provocare'' faţă de Rusia

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele Turciei, Recep Erdogan
Președintele Turciei, Recep Erdogan

După ce a dat vina pe Europa pentru criza energetică, președintele Turciei a ajuns la concluzia că țările occidentale sunt vinovate de ''provocare'' faţă de Rusia.

"Pot spune foarte deschis că nu găsesc că actuala atitudine a Occidentului (...) este cea bună. Occidentul duce o politică bazată pe provocare", a declarat şeful statului turc în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său sârb Aleksandar Vucic, ca răspuns la o întrebare asupra crizei energetice în Europa, relatează Agerpres.

"Atât timp cât veţi încerca să duceţi un asemenea război de provocare, nu veţi putea obţine rezultatele scontate", a adăugat Erdogan. "Noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina", a mai spus preşedintele turc.

Chiar dacă a furnizat Kievului drone militare, Turcia a refuzat să se ralieze sancţiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei după declanşarea ofensivei ei în Ucraina.

Preşedintele Erdogan a imputat deja marţi criza energetică din Europa sancţiunilor adoptate împotriva Rusiei, preluând un argument al Kremlinului.

"Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de (Vladimir) Putin şi sancţiunile l-au făcut - fie că ne place sau nu - să spună: 'Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta', a afirmat preşedintele turc în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.

Kremlinul a declarat că Occidentul este cel responsabil de oprirea livrărilor de gaze ruseşti spre Germania prin gazoductul strategic Nord Stream, susţinând că sancţiunile care au fost impuse Rusiei împiedică efectuarea lucrărilor de întreţinere la infrastructura de gaze.

Uniunea Europeană a decis instituirea unui embargo gradual la importurile sale de petrol şi produse petroliere ruseşti. Ea a pus capăt achiziţionării de cărbune din Rusia, dar gazele ruseşti, de care este foarte dependentă, nu sunt vizate deocamdată.

Turcia are relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul.

Erdogan a anunţat la începutul lunii august un acord privind plata parţială în ruble pentru livrările de gaze ruseşti către Turcia.

Citește și:

Erdogan dă vina pe Europa pentru criza energetică: Culege ceea ce a semănat. Poziţia față de Putin a provocat o reacţie

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vorbit despre problemele energetice din ţările Europei, afirmând că acestea au apărut din cauza acţiunilor acestora împotriva Federaţiei Ruse, transmite RADOR.

"Poziţia Europei faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin, precum şi sancţiunile impuse, au provocat o reacţie. Liderul rus a spus clar că: "Dacă faceţi asta, atunci şi eu voi face la fel". Putin face uz de toate pârghiile şi armele de care dispune. Principalul dintre aceste instrumente este gazul natural", a declarat Erdogan, citat de Agenţia Anadolu.

Erdogan: Europa culege ceea ce a semănat

Potrivit afirmaţiilor sale, "Europa culege ceea ce a semănat". În acelaşi timp, a subliniat liderul turc, Turcia nu ar trebui să aibă probleme cu gazele. În plus, el a adus în discuţie problema tensiunilor tot mai mari dintre Turcia şi Grecia.

Erdogan a declarat că autorităţile elene sunt conştiente de capacitatea Turciei de a contracara provocările din Marea Mediterană şi nu mai contribuie la escaladarea situaţiei. Concomitent, Ankara a iniţiat o discuţie despre acţiunile Greciei la nivelul NATO.

"Cred că Atena va analiza de acum încolo paşii viitori în relaţiile cu Turcia. Altfel, aşa cum am spus mai devreme, o lovitură ar putea fi aplicată în orice moment", a adăugat preşedintele Turciei.

Erdogan, nou avertisment către Grecia privind disputa cu insulele din Marea Egee

Este timpul ca Atena "să-şi vină în simţiri", le-a declarat Erdogan reporterilor la Ankara, înaintea plecării sale într-un turneu de trei zile în zona Balcanilor.

"În caz contrar, aşa cum spun mereu, putem coborî acolo într-o noapte pe neaşteptate", a spus liderul turc, recurgând la retorica folosită adesea de Turcia atunci când ameninţă cu lansarea unei operaţiuni militare. Erdogan s-a referit la sistemele S-300 de apărare aeriană ale Greciei care s-ar fixa pe avioanele turceşti deasupra Mării Egee, acuzaţii negate de Atena. Erdogan a acuzat în weekend Grecia că "ocupă" insule demilitarizate din Egee. Turcia afirmă că Grecia îşi militarizează ilegal insulele din estul Mării Egee, o acţiune interzisă prin Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de la Paris din 1947. Atena răspunde că soldaţii săi sunt poziţionaţi pentru a îndepărta navele care se apropie dinspre coasta vestică a Turciei. Uniunea Europeană şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de ceea ce Bruxellesul a numit remarci ostile ale conducerii politice din Turcia.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel