Erdogan, întâlnire de peste 2 ore cu liderul teroriștilor Hamas. Ce au vorbit cei doi - Video în articol
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube The Thelegraph
Foto: Captură video Youtube The Thelegraph
Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu liderul teroriștilor Hamas.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, s-a întâlnit cu liderul teroriștilor Hamas, Ismail Haniyeh, transmite Agerpres, citând AFP. Cei doi au stat mai mult de două ore şi jumătate la Palatul Dolmabahce din Istanbul, aceasta fiind prima lor reuniune oficială de la începutul războiului din Fâșia Gaza.

Haniyeh a fost însoţit de Khaled Meshaal, unul dintre liderii de top ai Hamas. Din parte Turciei la întâlnire au mai participat și ministrul de Externe, Hakan Fidan şi şeful Serviciului de Informaţii (MIT) - Ibrahim Kalin.

Deși Israel şi ţările occidentale îi descriu drept "terorişti" pe cei din Hamas, Erdogan şi-a întâmpinat călduros oaspeţii.

"Este vital ca palestinienii să acţioneze în unitate în acest proces. Cel mai puternic răspuns la Israel şi calea spre victorie este prin unitate şi integritate", a spus Erdogan, conform unui comunicat emis de preşedinţia turcă după întâlnire.

După recentele tensiuni dintre Israel şi Iran, Erdogan a vorbit, de asemenea, despre "importanţa de a acţiona în aşa fel încât să se menţină atenţia asupra Fâşiei Gaza".

Istanbul, unul dintre locurile de reședință ale liderului Hamas




Haniyeh a sosit vineri seara la Istanbul. Capitala Turciei ar fi unul dintre locurile sale de reşedinţă din 2011. După ce s-a văzut cu Erdogan, el s-a întâlnit și cu şeful diplomaţiei turce, cu care a vorbit pe larg şi miercuri la Doha.

Cu acea ocazie, a spus Hakan Fidan, reprezentanţii Hamas "i-au repetat că acceptă crearea unui stat palestinian în graniţele din 1967" şi, implicit, existenţa statului Israel, "şi să renunţe la lupta armată după crearea statului palestinian".

"Hamas nu va mai avea nevoie de o aripă armată şi va continua să existe ca partid politic", a spus Fidan, adăugând că este "fericit să primească un astfel de mesaj".

Vizita lui Haniyeh vine într-un moment în care Qatarul, care joacă un rol esenţial în negocierile dintre Israel şi Hamas, a declarat că doreşte să-şi "reevalueze" rolul şi că negocierile pentru medierea unui armistiţiu şi eliberarea ostaticilor israelieni stagnează.

Ce spun experții 

Întâlnirea oficialilor de rang înalt ai Hamas la Istanbul are loc într-un moment în care Qatarul, a cărui mediere întâmpină dificultăți, anunță că intenționează să-și "reanalizeze" poziția între Israel și Hamas. 

Ministrul israelian al afacerilor Externe, Israel Katz, a criticat întâlnirea. "Alianța Frăției Musulmane: violuri, crime (...) Erdogan, să-ți fie rușine!", a scris el pe platforma X, într-un mesaj redactat atât în engleză, cât și în turcă.

Deși negociatorii din Qatar s-ar fi declarat ofensaţi de criticile israeliene şi de criticile unor democraţi americani, iar Turcia ar putea profita de acest lucru pentru a încerca să reia medierea, Sinan Ciddi, cercetător asociat la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor (FDD) de la Washington, spune că cel mai probabil Erdogan va avea doar un rol "foarte limitat" alături de alţi mediatori din cauza respingerii sale de către Israel.

"Erdogan nu va fi binevenit", a spus el, amintind că preşedintele turc l-a comparat pe Benjamin Netanyahu cu "un nazist" şi a numit Israelul un "stat terorist". "Cel mult, i s-ar putea cere să transmită mesaje între negociatorii palestinieni şi Israel", a adăugat el.

Recep Tayyip Erdogan ar urma să-l primească pe ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, la sfârşitul zilei de sâmbătă.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel