Data publicării:

Erdogan, în fața celor mai grele alegeri din ultimii 20 de ani, s-a îmbolnăvit în direct: A fost de neatins

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se află în fața unor alegeri grele, într-o Turcie marcată de o inflație de 85%. 

În Turcia, preşedintele Erdogan și-a suspendat apariţiile electorale timp de două zile din cauza unor probleme de sănătate, după ce marţi seara i s-a făcut rău în timpul unui interviu televizat, scrie Politico, subliniind că în alegerile de luna viitoare, Erdogan va avea de înfruntat cea mai dură confruntare electorală din cei 20 de ani de când se află la putere, citează rador.

Cotidianul arab Al Monitor remarcă, pe baza sondajelor de opinie, că niciodată în istoria electorală a Turciei lupta nu a fost atât de strânsă, Recep Tayyip Erdogan şi contracandidatul său din partea opoziţiei unite, Kemal Kilicdaroglu, aflându-se aproape la egalitate.

Printre subiectele de vârf ale campaniei electorale sunt criza economică, corupţia şi refugiaţii, mai scrie Al Monitor, amintind de creşterea fără precedent în istoria recentă a costurilor de trai, în condiţiile unei inflaţii care a ajuns anul trecut chiar şi la 85%.

Bloomberg observă şi efectul cutremurelor devastatoare asupra bazei electorale a lui Erdogan.

”Ani de zile, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a fost de neatins din punct de vedere politic în sud-estul religios şi în mare parte din zona rurală a Turciei, câştigând două treimi din voturile exprimate aici la alegerile din 2018. Bazându-şi rădăcinile într-o mişcare politică islamică, Erdogan a dat glas - dar şi împrumuturi ieftine - "generaţiei evlavioase" din regiune, o categorie de conservatori islamici care i-au oferit sprijin în schimbul unei căi către prosperitate".

Însă reacţiile întârziate ale statului turc în a ajuta zonele afectate de cutremur i-a determinat chiar şi pe cei mai credincioşi adepţi ai lui Erdogan să-şi reconsidere loaialitatea", constată Bloomberg. 

Contracandidatul lui Erdogan, viral pe Twitter

Kemal Kilicdaroglu, principalul contracandidat al lui Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidențiale din Turcia, a devenit ”viral” pe Twitter, după ce un clip în care a vorbit deschis despre religia alevi a înregistrat peste 105 milioane de vizualizări. El a depășit recordul lui Messi, din 2022, de 25 de milioane de vizualizări. 

Citește aici: Kemal Kilicdaroglu, adversarul lui Erdogan la prezidenţiale, a recunoscut că este alevit. Tabu major spulberat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel