Urmărește emisiunea live
Erdogan, gata să exporte gazul lui Putin către Europa: Turcia poate deveni un hub
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Erdogan spune că Turcia va continua eforturile pentru acordul asupra cerealelor după ezitările Rusiei
Erdogan spune că Turcia va continua eforturile pentru acordul asupra cerealelor după ezitările Rusiei
Recep Tayyip Erdogan crede că Turcia poate deveni un hub pentru aprovizionarea Europei cu gaz rusesc. 

Turcia este capabilă să devină o verigă importantă în furnizarea de gaz rusesc către Europa, a declarat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie Interfax.

Potrivit acestuia, citat de Anadolu, "în prezent, țările europene caută în mod activ modalități de achiziție de gaze, în timp ce Turcia nu are astfel de probleme"

"Putin însuși a spus că Europa poate cumpăra gaz prin Turcia", a declarat Erdogan.

El a amintit că, la o întâlnire recentă cu liderul rus, ambii au ajuns la o opinie comună pe această temă. Săptămâna trecută, Erdogan și Putin, după discuțiile de la Astana, au instruit departamentele relevante să înceapă lucrul cu privire la posibilitatea creării unui hub de gaze în Turcia. Putin a declarat că hub-ul de gaze din Turcia, dacă va fi creat, ar putea deveni o platformă pentru stabilirea prețului gazului, precum și pentru livrările către țările europene.

Pactul Erdogan-Putin. Visul turcesc de a deveni nodul de gaz al Europei este la un pas de a deveni realitate

Președintele Turciei a așteptat două zile să se pronunțe după oferta, poate neașteptată în timp, de a deveni platforma de sosire a gazelor din bogatele zăcăminte rusești, dar, până la urmă, răspunsul a fost entuziast: președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ”nu există timp de pierdut” în aducerea la viață a proiectului lui Vladimir Putin, pus pe masă în cadrul întâlnirii din Kazahstan. Un proiect care, în speranța Ankarei, ar putea redefini echilibrul energetic și geopolitic dintre UE, Asia, Orientul Mijlociu, fără a uita Libia.

Guvernele Rusiei și Turciei au dat deja ordine instituțiilor implicate în plan să realizeze studii tehnice și planuri de fezabilitate. Dar ambii așteaptă să înțeleagă care va fi răspunsul Europei, precum și implicațiile pe frontul NATO.

Cu siguranță, beneficiile unui eventual parteneriat pe gaz între Ankara și Moscova sunt evidente, scrie Europa Today într-o analiză. 

”Pentru Putin avantajele includ vânzarea de energie și arme, investiții și o relație strânsă cu un membru NATO, care încearcă să-l izoleze. Pentru Erdogan, avantajele vizează energia low-cost, o mare piața de export, un turism rusesc reînnoit și, mai presus de toate, aparentul acord al Rusiei față de eforturile sale de a zdrobi separatismul kurd în Siria, unde Rusia sprijină guvernul sirian al lui Bashar al-Assad”, potrivit publicației News York Times citată de sursa de mai sus.

Dar pentru Erdogan, propunerea rusească este tentantă și pentru că, cel puțin în planurile sale, i-ar permite să crească drastic importanța țării sale față de Europa, devenind hub-ul gazelor din multiple surse: din Azerbaidjan până în Iran, din Turkmenistan spre Irak, trecând prin Libia și câmpurile mediteraneene pe care încearcă să se întindă. Este un vis vechi, care până acum a rămas în mare parte în sertar.

Propunerea lui Putin pare concretă: Rusia caută rute mai fiabile pentru distribuția gazului către Uniunea Europeană, în condițiile în care proiectul de a ajunge în China este complex și nu se pune rapid în aplicare. Prin urmare, Kremlinul vede Turcia ca un veritabil ”hub de gaz”. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel