Erdogan, atac la Macron. Premierul Franței salută poziția României
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
AGERPRES
AGERPRES
Premierul francez Jean Castex a salutat luni solidaritatea şi sprijinul României, exprimate de prim-ministrul Ludovic Orban în cadrul unei întrevederi la Paris.   

Declarațiile premierului francez Jean Castex vin după 'atacurile defăimătoare' ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan împotriva preşedintelui francez Emmanuel Macron, în urma afirmaţiilor liderului de la Elysee despre caricaturile cu profetul Mahomed.

'Sunt extrem de onorat şi bucuros să îl primesc astăzi pe premierul unei mari ţări prietene a Franţei. Domnul prim-ministru Ludovic Orban a exprimat întreaga solidaritate şi întregul sprijin din partea României după atacurile defăimătoare ale preşedintelui Erdogan împotriva preşedintelui Republicii Franceze', a afirmat Castex într-o declaraţie comună cu Orban la Paris, evocând recentul atentat islamist în care un profesor a fost decapitat pentru că a arătat caricaturi cu profetul Mahomed la clasă.

Macron a vorbit despre 'separatismul islamist'

Într-un discurs în cadrul unei ceremonii de omagiere a profesorului ucis, Macron a vorbit despre 'separatismul islamist' şi a apărat libertatea de exprimare ce permite prezentarea caricaturală a profetului Mahomed Declaraţiile sale au stârnit furie în lumea musulmană. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la boicotarea produselor franceze, după ce a pus sub semnul întrebării 'sănătatea mintală' a omologului său francez.

'Este extrem de important ca partenerii noştri europeni să fie alături de noi pentru a ne apăra valorile comune, cum sunt libertatea de exprimare şi de conştiinţă şi lupta împotriva apelurilor la ură şi împotriva terorismului. Această crimă odioasă a fost comisă exact împotriva acestor valori fundamentale', a mai spus Castex.

140 de ani de relaţie Franţa-România

Premierul francez a precizat de asemenea că el şi omologul său român au salutat împlinirea a 140 de ani de relaţie Franţa-România şi au decis să întărească această relaţie, 'în special în domenii precum energia nucleară, apărarea, telecomunicaţiile, agricultura, sănătatea sau cultura'.

'Este obiectul foii de parcurs pe care am semnat-o împreună cu prim-ministrul, precum şi al declaraţiei de intenţie în domeniul nuclear civil', a mai declarat şeful guvernului francez, adăugând în încheiere că la întrevedere au fost evocate totodată numeroase subiecte europene asupra cărora Franţa şi România au poziţii convergente.

Premierul Ludovic Orban a început luni o într-o vizită oficială de două zile în Franţa, fiind însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Agriculturii, Adrian Oros, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel