Erdogan amenință că va bloca aderarea Suediei la NATO
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat, din nou, joi seară, că va blocarea aderarea Suediei la NATO, informează DPA.

„Atât timp cât organizaţiile teroriste demonstrează pe străzile Suediei şi atât timp cât teroriştii se află în interiorul parlamentului suedez, nu va exista o abordare pozitivă din partea Turciei faţă de Suedia”, a declarat Erdogan la o conferinţă de presă în capitala cehă, Praga.

Suedia şi Finlanda au cerut aderarea la NATO la mijlocul lunii mai, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Cele două ţări pot fi admise numai dacă toţi cei 30 de membri actuali ai NATO ratifică protocoalele de aderare necesare. Ankara a acuzat atât Suedia, cât şi Finlanda că sprijină militanţii kurzi, precum şi grupul clericului islamist Fethullah Gulen stabilit în SUA, toţi clasificaţi de Turcia drept grupuri teroriste.

Suedia şi Finlanda resping aceste acuzaţii, dar au ajuns la un acord în această vară pentru a asigura Turcia de sprijinul lor împotriva riscurilor de securitate. Cererile Turciei au fost repatrierea unor suspecţi şi ridicarea embargoului asupra armelor de către Suedia. În septembrie, Suedia a aprobat exportul de arme către Turcia pentru prima dată din 2019.

Cu toate acestea, Turcia adoptă acum poziţia că acordurile încheiate atunci nu au fost încă îndeplinite, mai ales de Suedia. Erdogan a descris joi relaţiile cu Finlanda în termeni mai pozitivi. Turcia şi Ungaria sunt acum singurele ţări care au rămas să ratifice protocoale de aderare. Cu toate acestea, Ungaria nu a ameninţat că va bloca procedura, notează Agerpres.

Citește și...

Politolog rus: Putin "vrea să ia lumea cu el când moare. Decizia pentru folosirea armelor nucleare e deja luată"

Un cunoscut politolog rus afirmă că decizia privind folosirea armelor nucleare de către Rusia a fost deja luată, dar şi că Vladimir Putin vrea să ia lumea cu el atunci când moare. 

Valery Solovey, fost profesor la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova şi politolog, a făcut această afirmaţie cu doar câteva ore înainte ca preşedintele Federaţiei Ruse să împlinească 70 de ani. Declaraţia vine şi în contextul în care Biserica Ortodoxă Rusă a ţinut o rugăciune specială pentru sănătatea preşedintelui rus în weekend, în ciuda insistenţelor oficialilor de la Kremlin că Putin este complet sănătos. 

"De principiu, decizia de a folosi sau de a face o demonstraţie cu arme nucleare tactice este luată. Întrebarea este când, cum şi unde. Nu am niciun dubiu că vom ajunge pe marginea prăpastiei, a morţii, dar ştiu că vom fi capabili să ne revenim. Vom trece şi peste asta", a declarat Solovey, citat de Daily Mail.  

Acesta spune că actuala situaţie este mai periculoasă şi mai aproape de "apocalipsa nucleară" decât criza rachetelor nucleare din Cuba, din timpul Războiului Rece. 

"Totul pentru că preşedintele rus Vladimir Putin are intenţii serioase să demonstreze capacitatea unor arme nucleare. Putin nu îşi poate permite să fie înfrânt. Mai are doar doi aşi în mânecă. Mobilizarea, de care se foloseşte deja, şi armele nucleare. El e într-o stare fiziologică extrem de precară", a completat profesorul. Continuarea materialului, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel