Erdogan acuză: Scenariul puciului eșuat din Turcia, scris în străinătate
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat, marți, în cadrul unui discurs de la Ankara, că scenariul loviturii de stat eșuate din Turcia "a fost scris în străinătate" și că Occidentul îi susține pe puciști, relatează AFP, citează Agerpres. 

"Această lovitură de stat nu este numai un eveniment planificat din interior. Actorii au acționat în țară potrivit unui scenariu scris în străinătate", a afirmat șeful statului turc, care îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, în exil în SUA, că ar fi creierul puciului.

Turcia solicită Washingtonului extrădarea predicatorului. "Cum se face că, deși suntem parteneri strategici, eu vă cer să ne predați pe cineva în baza unui document de securitate națională pentru Turcia și voi continuați să-l ascundeți și să-l protejați?", a întrebat Erdogan, adresându-se SUA.

El a afirmat că Gulen își obține majoritatea veniturilor din SUA. Potrivit președintelui turc, predicatorul ar câștiga între 200 și 300 de milioane de dolari numai prin școlile administrate de fundațiile cu care are legături, fără a preciza dacă acest venit e unul anual.

[citeste si]

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat de altfel pe occidentali că "susțin terorismul" și pe puciști, în atacul cel mai virulent de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.

"Din nefericire, Occidentul susține terorismul și este alături de puciști", a declarat șeful statului, în replică la criticile SUA și a țărilor europene privind amploarea epurărilor care au urmat după tentativa de puci.

"Cei despre care ne imaginam că sunt prietenii noștri iau partea puciștilor și a teroriștilor", a repetat președintele în cadrul unui forum economic organizat de președinție.

Citește și: Discurs al lui Erdogan, interzis de autoritățile germane

Președintele turc a criticat și decizia autorităților germane de a-l împiedica să se adreseze prin videoconferință susținătorilor adunați duminică la Koln, în vestul Germaniei, cu intenția declarată de a susține democrația.

El a reproșat Berlinului că i-a lăsat recent să comunice prin videoconferință pe reprezentanții Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este angajat în luptă cu armata turcă de la expirarea armistițiului, în iulie 2015.

PKK este considerată organizație teroristă de SUA și de UE.

Președintele turc a apărat măsurile luate de țara sa după lovitura de stat ratată și în special "starea de urgență care respectă procedurile europene".

"Uitați-vă ce a făcut Franța: trei plus trei plus șase, ea a declarat un an de stare de urgență", a spus șeful statului turc.

Declarațiile lui Erdogan au loc în ajunul unei vizite la Ankara a secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Citește și: Carnagiu în Turcia: 35 de militanți ai PKK, uciși 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel