Data publicării:
Erdogan a rememorat puciul din 2016. Misteriosul incident în care avioane de luptă au luat în vizor avionul în care se afla Erdogan, dar nu au tras
S-au împlinit șase ani de la puciul eșuat împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan din data de 15 iulie 2016, soldat cu sute de morți, mii de răniți și represiuni ulterioare fără precedent din partea Ankarei.
La șase ani de la lovitura de stat eșuată din Turcia, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat în timpul unui discurs în Istanbul că „turcii au scris istorie învingând o perfidă lovitură de stat”.
Ankara acuză că în spatele puciului s-a aflat mișcarea FETO condusă de clericul Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan.
Erdogan a declarat în discursul său că toți cei care au luptat în noaptea respectivă împotriva puciștilor și-au riscat viața și, citat de publicația turcă Daily Sabah, a promis că va continua cu aceeași fermitate „construcția unei Turcii mari și puternice”, astfel încât Semiluna să nu mai fie expusă la evenimente precum cele din 15 iulie 2016.
În discursul său, Recep Tayyip Erdogan a lansat acuze și atacuri asupra grupării FETO și grupării kurde PKK, și a amintit că acestea au ajuns pentru prima dată pe masa discuțiilor în cadru NATO, la summitul de la Madrid, considerând acțiunea un succes major al Ankarei.
Erdogan a acuzat „puteri aflate în spatele FETO”, fără să numească pe cineva anume.
Amintim că de-a lungul timpului Ankara a acuzat direct inclusiv Statele Unite ale Americii că s-au aflat în spatele puciului eșuat, clericul Fethullah Gulen, aflându-se în exil în SUA.
Departamentul de Stat al SUA a subliniat de mai multe ori că „Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel în tentativa de lovitură de stat din Turcia, din 2016, şi au condamnat-o imediat”, acuzând partea turcă că răspândește informații false.
Potrivit datelor din presa turcă, în urma puciului au murit 251 de persoane și au fost rănite alte 2.734.
Avionul prezidențial ar fi trebuit doborât de două avioane de luptă ale puciștilor
Infiltrându-se și în rândul Armatei, adversarii președintelui Erdogan au acționat în 2016 în momentul în care acesta se întorcea în Istanbul dintr-o vacanță de pe coastă turcă din stațiunea Marmaris. S-a încercat cucerirea principalului aeroport din Istanbul și preluarea prin forță militară a Parlamentului din Ankara.
În timp ce avionul prezidențial se afla în aer, două avioane F-16 Fighting Falcon s-au apropiat de aeronavă. Avionul lui Erdogan era escortat de alte două F-16.
Momentul culminant ar fi fost doborârea aeronavei prezidențiale, episodul fiind discutat pe larg la vremea respectivă.
Imediat după puci un înalt oficial militar turc a confirmat pentru Reuters sub protecția anonimatului incidentul, precizând că „e un mister” de ce avioanele pilotate de puciști nu au angajat aeronava prezidențială și s-au rezumat la hărțuirea ei. Nu a existat nici confruntare între avioanele puciștilor și cele care îl protejau pe Erdogan.
În cele din urmă aeronava prezidențială a aterizat la Istanbul.
A urmat însă o represiune fără precedent iar regimul lui Erdogan a alunecat și mai mult spre autoritarism.
După evenimentele din 2016, Turcia a arestat circa 292.000 de suspecţi de legături cu Mișcarea Gulen şi a suspendat sau demis peste 150.000 de funcţionari publici; au fost închise sute de instituţii media şi au fost închişi zeci de parlamentari din opoziţie.
Au fost închiși pe viață sau destituți numeroși militari.
Mulți dintre cei condamnați au primit sentințe în urma unor procese rapide asupra cărora planează numeroase semne de întrebare.
Epurarea fără precedent ordonată de Erdogan după puciul eșuat a stârnit critici numeroase din partea mai multor state aliate, a organizațiilor internaționale și a celor care protejează drepturile omului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News