UPDATE: Lira turcească s-a PRĂBUȘIT/ Erdogan a expulzat 10 ambasadori, printre care se află și reprezentantul SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Facebook - Recep Tayyip Erdogan
Facebook - Recep Tayyip Erdogan
Președintele Erdogan a expulzat din Turcia 10 ambasadori, inclusiv pe reprezentantul SUA. 

UPDATE: Lira turcească s-a prăbușit la un nou minim istoric după ce decizia președintelui Recep Tayyip Erdogan de a expulza 10 ambasadori occidentali a adăugat o presiune intensă asupra monedei, declanșată de îngrijorările legate de economia țării, scrie Financial Times, conform Mediafax. 

Moneda a scăzut cu până la 2,8% față de nivelul de vineri, iar în timpul perioadei de tranzacționare de la Londra, și-a redus pierderile la aproximativ 1,5%.

Mișcarea a venit după ce liderul turc a semnalat săptămâna trecută că ambasadorii SUA, Germaniei, Franței și ai altor șapte țări vor fi forțați să plece, ceea ce sporește riscul unei noi crize în relațiile deja profund tensionate ale Turciei cu Occidentul. Sâmbătă, Erdogan a părut să dubleze amenințarea, spunând că a ordonat ca aceștia să fie declarați "persona non grata".

Cu toate acestea, până duminică seară, ambasadorii nu primiseră încă o notificare oficială din partea autorităților turce. Diplomații se așteptau ca această problemă să fie discutată în cadrul unei reuniuni a cabinetului turc luni după-amiază.

Amenințarea președintelui turc de a-i expulza pe diplomați a venit după ce cele 10 țări au publicat săptămâna trecută o declarație comună prin care au cerut eliberarea omului de afaceri și filantropului Osman Kavala, aflat în închisoare.

---- 

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a expulzat 10 ambasadori, printre care și reprezentanții SUA, Franței și Germaniei, aceștia fiind declarați „persona non grata” după ce a cerut eliberarea omului de afaceri și filantrop turc Osman Kavala, scrie CNN

Persona non grata înseamnă ad literam „o persoană nedorită”.

Să părăsească Turcia dacă nu o înțeleg

„I-am dat instrucțiunile necesare ministrului nostru de externe”, a spus Erdogan într-un discurs sâmbătă. "I-am spus ce să facă. I-am spus să se ocupe de declararea acestor 10 ambasadori persona non grata cât mai curând posibil."

Președintele turc a adăugat că ambasadorii ar trebui să părăsească țara dacă nu înțeleg Turcia. Dacă Ministerul de Externe al țării preia ordinul, acesta poate continua procesul fără aprobare suplimentară. Acest pas ar putea deschide calea expulzărilor lor.

Erdogan i-a amenințat pe ambasadori în cursul acestei luni

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a amenințat cu expulzarea pe ambasadorii din SUA, Germania și alte opt state vestice după ce aceștia au condamnat detenția unui lider al societății civile.

Cei 10 ambasadori au dat publicității o declarație comună în care arată că ținerea lui Kavala în detenție "aruncă o umbră" asupra Turciei. Reprezentații SUA, Germaniei, Franței, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei și Suediei au cerut "o rezolvare dreaptă și rapidă" a acestui caz. Ambasadorii au fost convocați a doua zi la Ministerul turc de externe.

"I-am spus ministrului nostru de externe că nu ne permitem luxul de a-i găzdui (pe cei 10 diplomați, n.r.) în țara noastră", a fost reacția lui Erdogan, consemnată de presa turcă.

Președintele de la Ankara și-a ieșit din fire în fața reporterilor, în avionul cu care se întorcea dintr-un turneu în Africa.

"Este în atribuțiile voastre să îi dați o astfel de lecție Turciei? Cine sunteți voi?", a continuat Erdogan, conform declarațiilor transmise, joi, de radiodifuzorul privat NTV, preluat de Antena 3.

Osman Kavala, figură marcantă a societăţii civile, este acuzat din 2013 de regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că încearcă să destabilizeze Turcia.

El este luat în vizor în special pentru că a susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale cunoscute sub numele de Mişcarea Gezi. De asemenea, el este acuzat că a încercat să "răstoarne guvernul" în timpul tentativei de lovitură de stat din 2016.

În decembrie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus "eliberarea imediată" a lui Osman Kavala, în van.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel