Erdogan a convocat oficial alegerile parlamentare şi prezidenţiale din Turcia, la data de 14 mai
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Sursa foto Agerpres
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Sursa foto Agerpres
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat vineri decretul de convocare a alegerilor parlamentare şi prezidenţiale la data de 14 mai, cu o lună înainte de termen, informează Reuters.  

'Ţara noastră va merge la urne pentru a-şi alege preşedintele şi parlamentarii pe 14 mai', a declarat Erdogan într-un discurs după semnarea decretului, într-o ceremonie transmisă în direct la televiziune.

Luni, alianţa a şase partide de opoziţie l-a desemnat pe Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), drept contracandidat al lui Erdogan.

Sondajele sugerează că rezultatele alegerilor prezidenţiale şi parlamentare vor fi strânse, blocul de opoziţie conducând la o mică diferenţă înaintea alianţei de guvernare.

Blocul de opoziţie a promis să inverseze multe din politicile lui Erdogan în materie de economie, drepturi cetăţeneşti şi politică externă, în urma alegerilor pe care mulţi le consideră cele mai importante din istoria de 100 de ani a republicii.

Primele informații arată că dezastrele materiale produse de cutremurul din Turcia sunt estimate la peste 100 miliarde de dolari. Analiza situației a fost efectuată atât de Guvernul turc, cât și de ONU, Uniunea Europeană și Banca Mondială. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui videoconferințe susținută la Gaziantep, în cadrul unei reuniuni susținută regulat de ONU (la Geneva), de către o reprezentantă a Programului ONU de Dezvoltare (PNUD).

În 11 provincii ale țării, 214.000 clădiri au fost distruse complet, unele având 12 etaje. În Siria, aproape 6.000 de persoane și-au pierdut viața în urma seismelor. Orașele Turciei din provinciile Hatay și Kahramanmaraş au fost devastate, motiv pentru care autoritățile s-au văzut obligate să îngroape mii de oameni în cimitirele improvizate, pe câmpuri și în pădure. Oficialii estimează că au fost rănite peste 14 milioane de persoane, iar dintre cele afectate, 3.3 milioane au fost obligate să părăsească zonele care reprezentau un pericol pentru viața lor. Oamenii locuiesc acum în corturi sau în containere. În decursul unei singure luni, au fost înregistrate peste 13.000 replici, aspect care menține starea de alertă din Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel