Data publicării:

Erdogan a avertizat că Turcia 'nu va satisface' neapărăt 'aşteptările' Suediei, candidată la aderarea în NATO

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Recep Tayyip Erdogan
Foto: Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a zis miercuri că Turcia 'nu va satisface' neapărăt 'aşteptările' Suediei, la viitorul summit de la Vilnius din 11-12 iulie, transmite AFP.

'Cu voia lui Dumnezeu, voi participa (n.red la summit). Suedia are aşteptări, dar aceasta nu înseamnă că noi le vom satisface', a declarat Erdogan, care blochează de mai multe luni aderarea Suediei la aderarea în NATO. Președintele turc reproșează laxitatea țării scandinave cu privire la militanţii kurzi refugiaţi pe teritoriul său.

'Pentru ca noi să ne putem conforma acestor aşteptări, trebuie mai întâi ca Suedia să facă partea care îi revine', le-a declarat Erdogan ziariștilor care îl însoţeau în avionul prezidenţial la întoarcerea din vizita în Azerbaidjan.

O reuniune tripartită între Turcia, Suedia şi Finlanda a avut loc miercuri la Ankara pentru discutarea proiectului aderării Suediei la NATO.

La începutul lunii iunie, la Istanbul, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a solicitat Turcia să finalizeze aderarea Suediei 'cât mai curând posibil', menționând că aceasta 'şi-a îndeplinit obligaţiile'.

În același timp, la Stockholm, avea loc o manifestație împotriva lui Erdogan și împotriva aderării Suediei la NATO, în care a participat și comitetul Rojava, un grup de sprijin pentru grupurile armate kurde din Siria, care sunt inamici ai Ankarei.

'Nu putem să privim aceasta în mod pozitiv (...) Ce fac forţele de ordine (suedeze)? Treaba lor este să-i oprească! Dacă nu vă ocupaţi de aceasta, nu putem (spune da) la Vilnius', a declarat miercuri Erdogan.

Turcia, care a dat undă verde la sfârşitul lunii martie pentru aderarea Finlandei la NATO, rămâne unul din cele două membre, alături de Ungaria, care nu au ratificat deocamdată aderarea Suediei.

Guvernul suedez a anunţat luni extrădarea în Turcia a unui partizan al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în Turcia pentru trafic de droguri, răspunzând de facto unei condiţii puse de Ankara pentru intrarea Suediei în NATO.

Autorităţile turce reclamă însă extrădarea a zeci de militanţi refugiaţi în Suedia şi pe care îi califică drept 'terorişti'. Cerinţa este considerată imposibil de realizat de Suedia, dat fiind că ultimul cuvânt în aceste dosare îl au tribunale independente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel