Urmărește emisiunea live
Epuizarea părinților poate afecta și copilul. Psihologul Ana Maria Zamfir: Mulți apelează la alcool sau cafea /video
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @stockboy
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @stockboy
Burnout-ul parental este o tulburare tot mai des întâlnită în rândul părinților. Despre cum afectează acest lucru relație dintre copil și părinte a vorbit psihologul Ana Maria Zamfir în cadrul emisiunii Părinți prezenți, la DCNews.

Prezentatoare: "Cum îți dă seama un părinte că suferă de epuizare parentală?"

Ana Maria Zamfir: "Când părintele este foarte obosit, cu un copil mic sau cu un copil mare, se retrage puțin. Însă asta înseamnă, practic, a nu mai relaționa. Nu ne mai vedem, nu ne mai auzim. Sigur, este firesc, și așa trebuie să fie. 

Fiecare părinte și copil trebuie să își mai ocupe și timpul personal. Nici copilul nu trebuie să stea lipit de părinte toată ziua, trebuie să meargă să se joace, să se descopere. Problema intervine atunci când părintelui nu îi mai face plăcere.

Bineînțeles, nu poate recunoaște acest lucru, pentru că în acel moment se judecă pe sine însuși că a putut să gândească în direcția asta. Acest lucru îl bagă într-un conflict teribil cu propria persoană pentru că își iubești copilul extrem de mult dar în același timp are tendința de a se dezangaja din relație din cauza oboselii. Nu fuge în întregime, ci parțial. Rămâne alături de copil, își face treaba de părinte, dar nu îi mai poate vedea nevoile fine ale acestuia ci doar cele generale."

Prezentatoare: "Trebuie să atingem toate aceste simptome pentru a ne da seama că am intrat în burnout sau este suficient doar unul?"

Ana Maria Zamfir: "Nu este suficient doar unul. Putem fi doar stresați, de exemplu, sau ne putem afla într-o situație puțin mai complicată. Asta nu înseamnă că avem burnout. 

Burnout este atunci când simțim că nu mai avem energie să ne mai facem treaba de părinți și când simțim că vrem să renunțăm la acest rol. Renunțarea este imposibilă, nu este ca atunci când îți poți lua concediu de la locul de muncă, așadar burnout-ul se va manifesta diferit. 

Din păcate, există posibilitatea ca părintele să se îmbolnăvească din cauza stresului, din cauza neglijării față de propria persoană ori apelează la diferite substanțe pentru a rezista acestei tulburări. Mulți părinți apelează la alcool sau cafea tocmai pentru că sunt în căutarea unui moment de plăcere care să îi distragă."

Prezentatoare: "Copilul poate simți că părintele a ajuns în burnout și să trimită semnale către acesta?"

Ana Maria Zamfir: "Da, doar că un copil trimite semnale diferite față de un adult. Copiii, de obicei, oglindesc. De exemplu, dacă părintele este agitat și nemulțumit însă nu vorbește despre asta, copilul va prelua aceeași stare și o va manifesta într-un anumit fel.

Atunci când un părinte este revoltat, copilul va fi și el revoltat la rândul său. Un adult știe cum să se controleze, cum să poarte o mască socială și cum ar trebui să se poarte cu copilul. Copilul, însă, va încerca să pună foarte multe provocări în fața părintelui tocmai pentru că acesta simte neautenticitatea stării pe care mama sau tatăl o ascunde."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel