Data publicării:
Epoca post-Brexit. Uniunea Europeană lansează două proceduri împotriva Londrei pentru încălcarea acordului de retragere
Comisia Europeană a anunţat luni că a lansat două proceduri pentru încălcarea acordului de Brexit de către Regatul Unit, după anunţarea de către Londra a unei amânări unilaterale a anumitor controale vamale în Irlanda de Nord, relatează AFP.
Guvernul britanic a anunţat pe 3 martie o amânare cu şase luni, până pe 1 octombrie, a unora dintre controalele controversate la sosirea mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord. Comisia, care deja a protestat oficial, a anunţat într-un comunicat că a trimis Londrei 'o scrisoare de punere în întârziere', pentru că a încălcat protocolul pentru insula Irlanda, inclus în tratatul de retragere semnat la sfârşitul lui 2019, potrivit unui comunicat.
Acest protocol este menit să protejeze piaţa unică europeană evitând în acelaşi timp revenirea la o frontieră şi la controale vamale pe insulă, împărţită între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, membră a UE.
Trimiterea acestei scrisori reprezintă prima etapă a unei 'proceduri de infringement', care se poate încheia, la finalul unui lung proces, în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE), care poate impune amenzi sau constrângeri.
Bruxellesul a acordat un termen de o lună Regatului Unit pentru a-şi transmite observaţiile. De cealaltă parte, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, i-a adresat o 'scrisoare politică' lui David Frost, însărcinat cu relaţiile cu Bruxellesul în cadrul guvernului britanic, prin care face apel la Regatul Unit să revină asupra acestui anunţ. Această scrisoare denunţă nerespectarea obligaţiei de bună credinţă prevăzută de tratatul de retragere.
Maros Sefcovic face apel la Londra să angajeze consultări bilaterale cu Bruxellesul 'cu obiectivul de a găsi o soluţie acceptată reciproc până la sfârşitul lunii'.
'UE şi Regatul Unit au convenit asupra protocolului (privitor la Irlanda de Nord) împreună. Suntem obligaţi să-l aplicăm împreună. Deciziile unilaterale şi încălcările dreptului internaţional de către Regatul Unit sunt chiar împotriva obiectivului (protocolului) şi subminează încrederea între noi', a mai declarat Sefcovic, citat în comunicatul Comisiei Europene. În ceea ce o priveşte, Londra dă asigurări că nu a încălcat nicio regulă.
'Măsurile pe care le-am luat sunt măsuri temporare şi operaţionale menite să reducă la minim perturbările în Irlanda de Nord şi să protejeze viaţa cotidiană a persoanelor care trăiesc aici. Ele sunt legale şi fac parte dintr-o aplicare progresivă şi de bună credinţă a protocolului privind Irlanda de Nord', a reacţionat un purtător de cuvânt al guvernului lui Boris Johnson. Provincia britanică este de ani de zile un obstacol major pentru Brexit. Ataşaţi de coroana britanică, unioniştii din Irlanda de Nord cer suprimarea pur şi simplu a protocolului, denunţând apariţia unei frontiere chiar în Regatul Unit.
'Este a doua oară în termen de şase luni că guvernul britanic se pregăteşte să încalce dreptul internaţional', afirmă un responsabil european. Anul trecut, guvernul lui Boris Johnson a ameninţat că va trece un proiect de lege care ar fi încălcat protocolul privind Irlanda de Nord, înainte de a da înapoi pe fondul protestelor.
Procedura lansată luni 'nu este binevenită, dar abordarea guvernului britanic nu a lăsat nicio alternativă UE. Să schimbi unilateral modul în care protocolul este aplicat este o încălcare a acordului', a comentat ministrul irlandez al afacerilor externe, Simon Coveney. Semn al exasperării tot mai mari de la Bruxelles, Parlamentul European a renunţat joi să fixeze o dată pentru ratificarea acordului comercial post-Brexit.
'Dacă Regatul Unit nu respectă acordul precedent (tratatul de retragere - n.r.), ce sens are să-l ratificăm pe cel de acum?', a declarat pentru France Presse copreşedintele grupului Verzilor în PE Philippe Lamberts, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News