Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Gurie, a murit / Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Preot găsit carbonizat după ce casa i-a luat foc. Incendiul ar fi fost provocat intenţionat
Preot găsit carbonizat după ce casa i-a luat foc. Incendiul ar fi fost provocat intenţionat
 Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a murit.

'S-a stins din viață Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, la vârsta de 52 de ani.
Dumnezeu să îl așeze în Împărăția Sa!', transmite Trinitas TV, pe Facebook.

VIDEO

Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, s-a aflat în stare gravă după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19. PS Gurie ar fi trebuit transferat, joi, cu un elicopter la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş. Plămânii săi erau afectaţi în proporţie de 85%.

'Bolnavul este în curs de transfer la elicopter. Să sperăm că va rezista acestui transfer fără alte incidente', a declarat, pentru conform Agerpres, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, dr. Lucian Miron.

Internat vineri la SJU Deva, ulterior la secția ATI

Părintele episcop Gurie a fost internat vineri, 8 octombrie, la SJU Deva, fiind transferat ulterior la secţia ATI. Starea sa de sănătate s-a agravat în cursul acestei săptămâni, motiv pentru care a fost intubat în urmă cu câteva zile.

'Pacientul are o afectare pulmonară foarte mare. După ultima evaluare la tomograf s-a concluzionat că plămânii bolnavului au fost afectaţi în proporţie de 85%', a precizat la acea dată directorul medical al SJU Deva.

Biografie

PS Gurie (Grigorie Georgescu) ar fi împlinit la finalul acestui an vârsta de 53 de ani. S-a născut în ziua de 31 decembrie 1968, în localitatea Huţa – Chiuieşti, județul Cluj, din părinţii Teodor şi Maria Georgiu.

A urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984), apoi Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992) și Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă).

A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia

A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, secţia de Teologie Sistematică (1996-1997), cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001).

Când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova era frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989), apoi a devenit secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu (1989-1996) și a fost tuns în monahism cu numele Gurie.

A fost hirotonit ierodiacon (februarie 1990) şi ieromonah (1992); a fost eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova în perioada 1992-1996, a fost hirotesit protosinghel în 1996, apoi arhimandrit, în 2001. A fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei în perioada martie 2000 – august 2001.

Ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei în 2001

În luna iulie a anului 2001 a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”.

În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al eparhiei şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an (2009).

 A înființat comunități ortodoxe în Italia

Cât a fost la studii în Italia, a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona, a editat publicaţia lunară, Lumină Lină, a parohiei din Padova, a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia (Oriente Cristiano, Difesa del popolo, II Gazzettino, Portavoce, ş.a.) dar şi în reviste din ţară.

A fost coautor la volumele „Meditaţii duhovniceşti la sfârşit de modernitate” (1999) şi „ Despre mântuirea sufletului în era postindustrială” (2001), a ţinut conferinţe pe teme de spiritualitate ortodoxă în ţară şi străinătate. Din 2011 predă în calitate de profesor suplinitor la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, scrie Basilica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel