Data publicării:

Episcopi beatificați de Papa. Tit Liviu Chinezu, considerat de Securitate ca „unul dintre cei mai fermi opozanți”

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto 1: Servul lui Dumnezeu Tit Liviu Chinezu foto 2: PS Tit Liviu Chinezu, la Sighet, 1951 (ACNSAS, Dos. FP 20166 Buc., f. 1v.). FOTO: eparhiaclujgherla.ro
Foto 1: Servul lui Dumnezeu Tit Liviu Chinezu foto 2: PS Tit Liviu Chinezu, la Sighet, 1951 (ACNSAS, Dos. FP 20166 Buc., f. 1v.). FOTO: eparhiaclujgherla.ro

Marți, 19 martie 2019, solemnitatea Sfântului Iosif, Papa Francisc a aprobat decretul privind martiriul a șapte episcopi greco-catolici români.

Duminică 2 iunie 2019, Sfântul Părinte Papa Francisc îi va beatifica pe cei șapte episcopi români greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România între anii 1950 – 1970.

Cu această ocazie Papa Francisc îi va întâlni pe credincioșii greco-catolici și va celebra Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății din Blaj.

Cine a fost Episcopul Tit Liviu Chinezu

Tit Liviu Chinezu s-a născut la 22 decembrie 1904 la Iernuțeni (Reghin), județul Mureș. După școala elementară la Huduc și cea secundară la Reghin, a urmat ultimii doi ani școlari la Blaj, la Liceul Sfântul Vasile cel Mare, absolvit cu examenul de maturitate în 1925. A fost apoi trimis la Roma, la Colegiul Pontifical Grec, obținând doctoratul în filozofie la AteneulDe Propaganda Fide în 1927 și licența în teologie la Ateneul Angelicum în 1931, conform site-ului oficial papafrancisclablaj.ro. 

În 1932 a fost numit profesor de teologie. Între 1941 și 1945 a fost rector al Academiei teologice din Blaj. S-a implicat activ în înființarea și funcționarea Societății „Sfântul Niceta de Remesiana" pentru preoții celibi. În 1946 a fost numit protopop de București, iar în 1948, canonic al Capitlului din Blaj.

A fost considerat de Securitate drept „unul dintre cei mai fermi opozanți față de unirea dintre Biserica greco-catolică și Biserica ortodoxă română".

A fost arestat în noaptea de 28/29 octombrie 1948, împreună cu episcopii greco-catolici și cu alți 25 de preoți cu responsabilități în eparhiile lor, în cadrul prigoanei comuniste care a suprimat Biserica Română Unită.

A fost consacrat episcop în secret, în închisoare

În lagărul de la Căldărușani a fost consacrat în secret episcop la 25.04.1949, prin mandat venit de la Nunțiatura Apostolică; și-a oferit atunci viața pentru Papa. Refuzând să se lepede de Biserica sa, a fost transferat în 25.05.1950 la închisoarea cu condiții de exterminare de la Sighet. S-a îmbolnăvit grav din pricina condițiilor de viață existente acolo. Neprimind niciun fel de îngrijire medicală, boala s-a agravat; a fost izolat într-o celulă, unde a murit după câteva ore, la 15 ianuarie 1955.

A fost îngropat în „Cimitirul Săracilor" din Sighet, iar mormântul său nu mai poate fi identificat astăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel