Epidemiologul Emilian Popovici, avertisment despre Omicron: Se repetă scenariile. Trebuie să fim precauți
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Epidemiologul Emilian Popovici, avertisment despre Omicron: Se repetă scenariile. Trebuie să fim precauți
Epidemiologul Emilian Popovici, avertisment despre Omicron: Se repetă scenariile. Trebuie să fim precauți
Epidemiologul Emilian Popovici vine cu un avertisment în privința variantei Omicron a coronavirusului.

Epidemiologul Emilian Popovici susține că este doar o chestiune de timp până când se va ajunge la transmitere comunitară a noii tulpini Omicron. Avertismentul său vine după ce încă două cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în țara noastră.

"Se repetă scenariile pe care le-am mai parcurs, primele cazuri sunt legate de o călătorie făcută. Într-un orizont de timp vor apărea și cazurile care vor atesta transmiterea comunitară. Totul depinde de cum se vor respecta măsurile.

Formularul de localizare a pasagerilor va avea efect pozitiv dacă se vor depista contacții pozitivi și se vor face toate demersurile necesare. În Marea Britanie, în Danemarca și nu numai, precauția este mare. Și noi trebuie să fim precauți. Sunt lucruri pe care nu le știm, și în fața unui agresor despre care știi aspecte care te îngrijorează, iar pe unele nu le cunoști, e bine să fii precaut. Această perioadă de ușoară relaxare ar trebui să fie limitată.

Nu știm care va fi evoluția clinică la persoanele de vârsta a treia dacă se infectează cu noua variantă, putem trage concluzii doar după o perioadă", a spus Emilian Popovici la Digi24.

Specialiștii avertizează că Omicron și Delta ar putea crea un virus mai periculos

Alți specialiștii avertizează că variantele Omicron și Delta ar putea crea un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare. Acest lucru s-ar putea întâmpla în scenariul în care variantele vor circula în paralel.

„În momentul de față, întrebarea cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezulta un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare”, avertizează Cristian Apetrei, virusulog român stabilit în SUA.

Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh-SUA a analizat cercetările făcute în cadrul unei școli de medicină din Hong Kong. Studiul a măsurat potențialul replicativ al Omicron comparativ cu Delta și Wuhan.

Cecetătorii asiatici au aflat că Omicron „replică de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta și Wuhan, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului”. În schimb, în alveole, Omicron „replică de zece ori mai puțin eficient decât Delta și Wuhan, ceea ce probabil sugerează o infecție mai puțin patogena, adică o boală mai puțin severă”. Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel