Epidemiile, o bombă cu ceas în Africa măturată de ciclonul Idai
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
epidemie de holera
epidemie de holera
Supravieţuitorii ciclonului Idai care a lovit sudul Africii se confruntă cu "o bombă cu ceas": epidemii în cazul bolilor precum holera, a avertizat luni şeful Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR), relatează AFP.

În timp ce bilanţul victimelor ciclonului, care s-a abătut asupra Zimbabwe şi Mozambic în urmă cu zece zile, depăşeşte 700 de morţi, potrivit unui bilanţ departe de a fi definitiv, angajaţii umanitari depun eforturi pentru a-i salva pe supravieţuitori şi pentru a le trimite ajutor.

Secretarul general al FICR, Elhadj As Sy, a declarat, la întoarcerea din Mozambic, că există nevoi urgente în materie de igienă, apă curată şi salubritate.

"Stăm pe o bombă cu ceas", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, explicând că există un "risc ridicat de boli transmise prin apă", precum holera, tifosul şi malaria, aceasta din urmă fiind endemică în regiune, din cauza apei stătute, a lipsei de igienă, a corpurilor în descompunere şi a promiscuităţii în adăposturi.

Holera, cel mai mare pericol

Guvernul din Mozambic a identificat deja unele cazuri suspecte de holeră, însă acestea nu au fost încă confirmate, a declarat Sy, avertizând că o epidemie de holeră în urma unui astfel de dezastru nu ar fi surprinzătoare.

"Acesta este motivul pentru care am tras semnalul de alarmă. Multe dintre aceste boli reprezintă un risc crescut, însă ele pot fi evitate", a spus el.

Aproape două milioane de persoane au fost afectate de ciclon şi de inundaţiile din sudul Africii (Mozambic, Zimbabwe şi Malawi). Multe dintre ele şi-au pierdut locuinţele, recoltele şi chiar îmbrăcămintea.

În oraşul Beira din Mozambic, supravieţuitorii se luptă pentru hrană şi îmbrăcăminte, în timp ce FICR încearcă să reunească membrii familiilor. Organizaţia a lansat un apel pentru strângerea a circa 27 de milioane de euro pentru a ajuta 200.000 de persoane din ţară. 

Vezi și: Criză umanitară. Sute de mii de oameni așteaptă ajutor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel