Data publicării:

Epava din Costinești ajunge de tot pe „fundul mării”. Șef salvamari: Sper că va fi ca în cazul Obeliscului

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Epava din Costinești ajunge în curând „sub nivelul mării”, astfel că turiștii și locuitorii își iau ușor-ușor rămas bun de la simbolul cel mai cunoscut al Costineștiului.

Simbolul stațiunii din Costinești se apropie ușor-ușor de nivelul mării. De zeci de ani, epava „Evanghelia” încântă ochii turiștilor și locuitorilor județului Constanța, însă din cauza ultimelor furtuni, nava începe să se descompună.

La începutul anului, intemperiile au rupt epava în două, iar bucăți de metal din corpul principal au început să se desprindă, valurile ducându-le la mal, prezentând și un pericol pentru cei care obișnuiesc să intre în apă (chiar și pe vremea aceasta), dar și pentru cei aflați la mal.

Pentru că atât de mulți oameni sunt atașați de epava „vedetă”, l-am contactat pe Nicu Serafim, șef salvamari Costinești, pentru a oferi mai multe detalii legate de „viitorul” epavei.

„A fost o furtună puternică și s-a rupt... asta e soarta epavelor, de obicei. Așa se întâmplă peste tot, are 50 sau 60 de ani de când tot e acolo. La un moment dat cred va trebui dată jos, mai ales că se desprind bucăți de metal din ea. A rezistat atât de mult, de altfel. Au fost o groază de epave, și la Vama Veche, și peste tot. Aceasta a urcat pe un banc de stâncă și a rămas acolo înfiptă. S-a rupt de la jumătate, în partea în care este mai adâncă apa, adică în pupă are 7-8 metri apa, iar la jumătate are un metru, stai cu apa până la brâu în ea, în picioare. În partea în care este apa adâncă, rupându-se de la jumătate, se lasă într-o parte și bineînțeles și în proră va fi la fel. În proră sunt vrei 3 metri adâncime, se va culca și acolo.

Toată lumea e atașată, vă dați seama. Și noi suntem. E simbolul Costineștiului, dar, eu sper că va fi ca în cazul Obeliscului (construit în anii 1970, Obeliscul este simbolul „oficial” al Costineștiului) de după inundație - la un moment dat să punem altă navă în locul ei. Dacă așa s-a împământenit în Costinești, adică să avem o epavă, om găsi vreun vapor stricat pe undeva, tot vechi, să-l punem în loc.”, ne-a spus Nicu Serafim, șef salvamari Costinești.

Epava a cunoscut mii de povești, unele cu final fericit, altele cu unul mai tragic, iar cel mai probabil, dacă epava se va descompune total, mulți dintre cei atașați nu vor putea uita „Evanghelia” - epava cu care mulți dintre locuitori au crescut în zonă, dar și în țară pe când mergeau în reputatele vacanțe din Costinești.

În vederea obținerii mai multor informații despre viitorul epavei, am mai contactat și Primăria Costinești, Prefectura Constanța, Apele Române, Ministerul Mediului dar și Autoritatea Navală Română pentru a ne oferi o direcție aproximativă în privința cunoscutei epave. Nimeni nu a vrut să răspundă la telefon, ne-au transmis să le facem solicitări pe e-mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel