Data actualizării:
Data publicării:

Enola Gay. A murit pilotul avionului care a aruncat bomba la Hiroshima

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Ultimul supravieţuitor al echipajului care a lansat bomba atomică, la 6 august 1945, orele 8:15, deasupra Hiroshimei, a murit.

Theodore Van Kirk, ultimul supravieţuitor al echipajului care a lansat bomba atomică asupra oraşului japonez Hiroshima, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a decedat la vârsta de 93 de ani, informează theguardian.com.

Theodore Van Kirk a murit luni, din cauze naturale, în reşedinţa sa din Stone Mountain, Georgia (SUA), a declarat fiul acestuia, Tom Van Kirk.

Theodore Van Kirk a fost pilotul Enola Gay, un avion de bombardament de tipul B-29 Superfortress, care a lansat pe 6 august 1945, asupra oraşului Hiroshima, prima bombă atomică din lume, denumită "Little Boy". La vremea respectivă, Theodore Van Kirk avea 24 de ani.

Citește și: Planul NEBUN al lui Hitler cu care a vrut să câștige Al II-lea Război Mondial

"Little Boy", bomba cu uraniu de patru tone lansată asupra oraşului Hiroshima, a provocat moartea a aproximativ 140.000 de persoane, fie pe loc, fie în urma rănilor şi radiaţiilor.

Într-un interviu acordat Associated Press, în 2005, Theodore Van Kirk a spus că experienţa trăită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial i-a demonstrat că războaiele şi bombele atomice nu rezolvă nimic. De asemenea, Van Kirk a precizat că şi-ar dori ca folosirea armelor să fie abolită.

În memoria lui Theodore Van Kirk va fi organizat un serviciu funerar pe 5 august, în oraşul său natal, Northumberland, din statul american Pennsylvania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel