Engie, anunț despre scumpiri. Ce se întâmplă cu facturile la gaze de la 1 iulie
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Compania de furnizare a gazelor, Engie, a făcut anunțul privind scumpirea gazelor. Ce se va întâmpla de la 1 iulie?

Engie nu va scumpi gazele de la 1 iulie, iar preţul din noua ofertă pentru consumatorii casnici este acelaşi cu cel reglementat practicat în prezent, se arată într-un comunicat al companiei, remis, miercuri, Agerpres.

"În urma materialelor apărute în ultima perioadă, privind preţul gazului natural şi una dintre ofertele noastre, ENGIE GAS 4U, Engie România aduce următoarele precizări: această ofertă s-a adresat doar unei părţi din portofoliul de clienţi existenţi ai companiei, care au optat deja pentru serviciul de factură prin e-mail, fiind o ofertă dedicată pentru a anticipa dereglementarea pieţei de gaze naturale la data de 1 iulie 2020", susţin oficialii companiei de gaze.

Prețul final din ofertă 

Potrivit acestora, preţul final din ofertă este acelaşi cu cel reglementat practicat în prezent.

"Oferta prevede un preţ fix, valabil un an de zile, la acelaşi nivel cu preţul reglementat final practicat în prezent. Precizăm că preţul reglementat actual pentru clienţii Engie România este de 125,17 lei/MWh fără TVA, pentru categoria de clienţi C1 (cu un consum anual mai mic de 280 MWh), preţ care este cu circa 8% mai redus decât în luna februarie 2019. În plus, oferta Engie România, lansată la începutul anului 2020, prevede o reducere de 5% pentru primele 3 luni (pe perioada sezonului rece) dacă este accesată până la data de 29 februarie 2020. Oferta include şi o componentă de abonament zilnic de 0,28 lei pentru a acoperi costurile operaţionale de furnizare", se mai arată în comunicat.

Structura preţului final al gazului natural este compusă din costul de achiziţie al gazului ca marfă (pe piaţa angro) la care se adaugă tarifele reglementate, valabile pentru oricare dintre furnizori, cu scopul de a acoperi costurile de transport, de dezechilibru, de înmagazinare şi de distribuţie.

Scumpirea gazelor de la 1 iulie?

Anterior, tot miercuri, Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze a avertizat că scumpirea gazelor anunţată de unii furnizori pentru 1 iulie nu este justificată, în condiţiile în care preţul gazelor este în scădere, atât pe bursele româneşti, cât şi pe cele internaţionale.

"FPPG atrage atenţia opiniei publice că, în condiţiile de piaţă actuale şi fără distorsiuni de natură politico-administrativă, creşterile de preţuri anunţate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real", spun reprezentanţii federaţiei, într-un comunicat.

În acest moment, evoluţiile de pe piaţa internaţională, cât şi de pe platformele de tranzacţionare interne indică un trend descrescător al preţurilor la gaze.

Prețuri mai bune pe toate piețele

Vremea favorabilă şi optimismul legat de previziunile de liberalizare a pieţei au condus în mod evident la o îmbunătăţire a preţurilor pe toate pieţele.

"România dispune de rezerve îndestulătoare de gaze naturale acumulate în depozite, precum şi de resurse naturale aflate în exploatare, dar şi o interconectare din ce în ce mai ridicată cu diverse pieţe pentru a asigura un echilibru sănătos între cerere - ofertă. Ţinând cont de aceste elemente, nu există un motiv real pentru o inflaţie semnificativă odată cu liberalizarea pieţei. Solicităm autorităţilor publice stabilitate şi predictibilitate legislativă care să înlăture factorii care pot crea distorsiuni în piaţă", a afirmat directorul de relaţii externe FPPG, Daniel Apostol, citat în comunicat.

Prețul mediu ponderat al gazelor

Potrivit datelor furnizate de BRM - membru FPPG - la nivelul lunii ianuarie 2020 preţul mediu ponderat al gazelor naturale tranzacţionate pe termen mediu şi lung a fost de 78,71 lei/MWh, iar pe platforma spot (termen scurt) a fost de 70,81 lei/MWh.

În perioada 1-10 februarie, pe platforma spot s-a înregistrat un preţ mediu ponderat de 65,27 lei/MWh.

"Companiile membre ale FPPG îşi manifestă încrederea că liberalizarea pieţei, începând cu iulie 2020, va aduce beneficii reale, atât consumatorilor casnici, cât şi clienţilor industriali", se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?