Energia nucleară și diamantele Rusiei rămân neatinse de sancțiunile Europei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Ucraina cere de multă vreme interzicerea pe piața europeană a energiei nucleare și a diamantelor provenite din Rusia. Nici în cel de-al zecelea pachet de măsuri pe care blocul este pe cale să-l aprobe acest lucru nu se va întâmpla.  

În cel de-al zecelea pachet de sancțiuni, Uniunea Europeană trebuie să includă și diamantele și energia nucleară rusă, a cerut vicepremierul ucrainean și ministrul Economiei, Iulia Svyrydenko, care s-a întâlnit la Bruxelles cu reprezentanții permanenți ai celor 27 de țări membre.

”Ceea ce este important pentru noi este să ne convingem partenerii să sancționeze sectorul nuclear și Rosatom”, a spus ea la finalul întâlnirii, subliniind că pentru Ucraina este importantă impunerea ”mai multor sancțiuni, inclusiv în sectorul diamantelor și în cel financiar”, potrivit Europa Today.

Discuțiile pe această temă au loc de ceva vreme, dar este practic imposibil ca energia nucleară și diamantele să fie incluse în cel de-al zecelea pachet.

De ce?

Există mai multe națiuni care depind de Moscova pentru a-și ține în funcțiune centralele nucleare, iar aceste națiuni nu sunt dispuse să renunțe la această formă de energie, așa cum au avut deja de a face (parțial sau complet) cu gazul și petrolul, deoarece acest lucru ar costa prea mult pentru economiile lor.

Cea mai dură opoziție la acest subiect a venit, încă o dată, din Ungaria lui Viktor Orban, potrivit căreia sancțiunile asupra energiei nucleare ar dăuna intereselor națiunii. ”A trebuit să acționăm cu fermitate împotriva includerii lui Rosatom sau a oficialilor săi în noul pachet de sancțiuni”, a declarat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, potrivit căruia ”orice sancțiune asupra energiei nucleare sau a lui Rosatom ar dăuna intereselor naționale fundamentale ale Ungariei”. 

Rosatom

Rosatom a fost înființată în 2007 de Vladimir Putin pentru a organiza companiile care activează în sector și pentru a crea un colos capabil să relanseze nuclearul rusesc acasă și în lume.

Multe țări membre depind acum de serviciile sale. Este suficient să spunem că din cele câteva sute de reactoare aflate în funcțiune în UE, aproximativ 18 sunt legate de compania rusă: pe lângă cele maghiare, mai sunt șase în Cehia, unde garantează 37% din necesarul de energie electrică a țării, 4 în Slovacia, 2 în Finlanda și 2 în Bulgaria (acestea din urmă responsabile pentru o treime din energia electrică a țării).

Diamantele rusești

Chiar și capitolul diamantelor s-a dovedit a fi mai dificil decât se aștepta. Acolo cea mai puternică opoziție a venit dintr-o țară poate neașteptată: Belgia. Motivul este ușor de înțeles dacă  ținem cont că prin Anvers trec aproximativ 85% din diamantele brute din lume.

În fiecare an, Rusia încasează aproximativ 3,7 miliarde de euro datorită exportului de diamante brute. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel