Energia nucleară, abandonată. Elveția organizează referendum
Elveţia a decis deja renunţarea la energia nucleară, însă duminică alegătorii ar urma să se pronunţe asupra unui calendar accelerat pentru închiderea a trei din cele cinci reactoare încă de anul viitor
La câteva luni după catastrofa nucleară de la Fukushima (Japonia), din luna martie 2011, autorităţile elveţiene au decis să închidă progresiv centralele nucleare, fără a oferi însă un calendar precis. Ideea guvernului este să închidă cele cinci reactoare, care produc o treime din energia electrică din Elveţia, pe măsură ce se apropie de finalul duratei lor de viaţă şi să nu le mai înlocuiască.
Însă toate centralele nucleare elveţiene operează pe baza unei autorizaţii care le permit să continuă să producă electricitate atât timp cât respectă normele de securitate. Din acest motiv ecologiştii au demarat, în urmă cu cinci ani, o iniţiativă pentru a permite alegătorilor să se pronunţe pentru o limitare la 45 de ani a duratei de viaţă a unui reactor. Duminică, alegătorii se vor pronunţa, într-un referendum la nivel naţional, asupra acestei propuneri.
Fără o dată limită "va fi nevoie să aşteptăm să avem o pană sau un incident pentru a putea închide centralele nucleare. Prin fixarea la 45 de ani a duratei maxime de funcţionare a reactoarelor elveţiene, evităm ca acestea să fie exploatate dincolo de nivelul rezonabil", a explicat purtătorul de cuvânt al iniţiativei Verzilor, Mathias Schlegel.
Dacă la referendumul de duminică vor câştiga cei care vor vota pentru un abandon accelerat al energiei nucleare, centrala nucleară de la Beznau, cantonul Aargau din apropiere de frontiera cu Germania, şi care funcţionează de 47 de ani, ar urma să fie închisă în 2017, notează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News