Data publicării:

Energia electrică se scumpește

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Economie
WhatsApp

Prețurile la energie stabilite pe platforma bursieră de unde furnizorii cumpără electricitate pentru consumatorii casnici vor fi în trimestrul patru cu 45% mai mari decât în trimestrul doi, și, totodată, sunt similare cu cele de pe piața spot, potrivit datelor postate pe site-ul bursei de energie OPCOM.

Licitațiile pentru trimestrul IV de pe Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), de unde furnizorii cumpără energie pentru populație, au avut loc pe 12 și 13 septembrie.

Ele s-au încheiat la prețul de 267 de lei pe MWh pentru perioada de vârf de consum, respectiv orele 18:00 — 22:00, la prețul de 254 de lei pe MWh pentru intervalul orar 7:00 — 24:00 și la prețul de 230 de lei pentru intervalul 1:00 — 24:00.

Aceste prețuri sunt comparabile cu cele de pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare) din ultima perioadă și chiar mai mari decât prețul energiei cu livrare joi, 14 septembrie, care este de 249 de lei pe MWh pentru orele de vârf de consum și 199 lei pentru gol de consum, cu o medie de 224 lei pe MWh.

Licitația pentru trimestrul al III-lea a fost suspendată, însă, față de trimestrul al II-lea al anului, prețurile de acum sunt cu 45% mai mari pentru toate intervalele orare. Și față de trimestrul IV 2016, prețurile de acum sunt mai mari cu până la 46%.

Piața Centralizată pentru Serviciul Universal este platforma de unde furnizorii de ultimă instanță, adică cei tradiționali, cumpără energia pentru consumatorii casnici, prin licitații trimestriale, cu prețuri minime și maxime stabilite de ANRE.

[citeste si]

În urmă cu o săptămână, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, declara că licitația pe PCSU ar putea fi din nou suspendată, întrucât ofertele nu acopereau la acel moment cererea la vârf de consum.

"Regulamentul este foarte clar: sigur că există riscul ca această licitație să nu se deruleze, în condițiile în care ofertele nu acoperă cererea și sunt prevăzute în regulament limitele care ar putea conduce la această situație", a spus Ionescu.

În iunie, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis suspendarea, în trimestrul trei, a licitațiilor pentru energia destinată consumatorilor casnici, întrucât există creșteri anormal de mari pe piețele de energie, a declarat, la acea dată, pentru AGERPRES, Emil Calotă, vicepreședintele instituției.

"Am luat decizia excepțională de a suspenda, timp de un trimestru, licitația pentru energia destinată consumatorului casnic, acea piață pentru serviciul universal, pentru că, pe de o parte nu aveam condițiile tehnice necesare pentru ca licitația să aibă loc și, pe de altă parte, pentru că simțeam evoluții ale prețurilor în piețele de energie și în special în piața zilei următoare (PZU) creșteri anormal de mari", a explicat Calotă, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel