Data actualizării:
Data publicării:

Empatia ar putea fi transmisă prin interacțiune socială, descoperă oamenii de știință

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Empatia este capacitatea de a percepe emoțiile altora și abilitatea de a-ți imagina cum se simt, o calitate care pare a fi o ofertă destul de mică în multe părți ale lumii de astăzi.

Vestea bună este că am putea reuși să răspândim empatie și compasiunea prin interacțiunea socială. Acesta este concluzia unui nou studiu realizat de o echipă internațională de cercetători care a desfășurat patru experimente separate pentru a măsura schimbările în empatie bazate pe acțiunile a peste 50 de voluntari.

Evaluările participanților au arătat că nivelurile de empatie, atât pe baza auto-raportărilor, cât și a scanărilor cerebrale, au avut tendința să se schimbe după observarea reacțiilor altora, sugerând că grija și preocuparea pentru ceilalți s-ar putea răspândi în comunități dacă destui oameni o demonstrează. Dacă luăm acest studiu ca bază, lipsa de empatie poate fi și ea 'contagioasă'.

"În funcție de reacțiile empate sau non-empate, rating-urile de empatie au crescut sau au scăzut", spune neurodoctorul Grit Hein de la Universitatea din Würzburg din Germania.

În cele patru experimente, nivelurile individuale de empatie au fost măsurate inițial după ce participanții au vizionat un videoclip în care o persoană primea o stimulare dureroasă la nivelul mâinii, stabilind un punct de referință. Ulterior, li s-a arătat altor persoane videoclipul respectiv, după care nivelurile lor de empatie au fost măsurate din nou.

Unul dintre teste a inclus imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), care a permis cercetătorilor să măsoare activitatea neurală a anumitor regiuni ale creierului. S-au observat schimbări în regiunea encefală, care a fost anterior legată de empatie. Cu ajutorul unor modele matematice, echipa a arătat că schimbările de empatie au, cel mai probabil, o bază în învățarea efectivă, mai degrabă decât în imitație sau în a-i mulțumi pe oameni.

"Vestea bună din studiile noastre este că avem mijloacele de a forma abilitatea de empatie la adulți prin măsuri corespunzătoare în ambele direcții", spune Hein, potrivit ScienceAlert.

Empatia este o caracteristică complexă, facilitând legături altruiste și construind legături sociale, oferind potențial unora un avantaj față de prietenii și vecinii lor. Capacitatea de a înțelege perspectiva celorlalți poate fi chiar responsabilă pentru fundamentele moderne ale civilizației, conform unor cercetări.

Acesta nu este primul studiu care sugerează că empatia (sau lipsa ei) poate fi contagioasă, iar constatările pot fi utile în tot felul de scenarii, mai ales în mediul de muncă. O atmosferă lipsită de empatie poate face ca angajații să fie mai puțin atenți și mai puțin predispuși să se gândească la ceilalți, de exemplu.

"Pentru a prospera pe termen lung, empatia necesită o atmosferă de respect reciproc", spune Hein. "Poți respecta pe cineva fără a avea empatie pentru acea persoană, dar este dificil să dezvolți empatie dacă celălalt nu este respectat ca ființă umană sau dacă lipsa de respect este acceptată în societate."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel