Emmanuel Macron va vorbi "în curând" cu Vladimir Putin, după o discuție cu șeful AIEA - Video
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Emmanuel Macron va vorbi "în curând" cu Vladimir Putin, după o discuție cu șeful AIEA / Foto: Facebook Emmanuel Macron
Emmanuel Macron va vorbi "în curând" cu Vladimir Putin, după o discuție cu șeful AIEA / Foto: Facebook Emmanuel Macron
Președintele francez Emmanuel Macron va vorbi "în curând" cu Vladimir Putin.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat sâmbătă că va vorbi "în curând" cu Vladimir Putin despre problemele de securitate legate de energia "nucleară civilă" a Ucrainei, după ce, duminică, va discuta cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), transmite Agerpres, citând AFP.

Reamintind că, săptămâna aceasta, în cursul vizitei sale în Statele Unite, a discutat "multe ore" cu preşedintele american Joe Biden despre războiul din Ucraina şi implicaţiile sale , "cu scopul a avea un mandat colectiv", şeful statului francez a indicat că, duminică, va sta "din nou de vorbă cu Rafael Grossi, şeful AIEA.

"Pe aceste baze voi putea avea în curând o discuţie specifică cu preşedintele Putin pe tema energiei nucleare civile", a adăugat el, precizând că, în prealabil, va avea o conversaţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Când a vorbit Macron ultima dată cu Putin



Ultima discuţie oficială dintre Emmanuel Macron şi Vladimir Putin a avut loc la 11 septembrie.

Preşedintele francez a declarat săptămâna trecută că intenţionează să aibă un contact direct cu preşedintele rus "pe tema energiei nucleare civile, în primul rând, şi a centralei atomoelectrice Zaporojie".

Între timp, Putin a vorbit vineri la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz, acesta din urmă îndemnând la retragerea trupelor ruse din Ucraina pentru a se ajunge la o "soluţie diplomatică".

Cu cancelarul Scholz, "suntem în strânsă coordonare şi cred că este foarte bine că avem contact regulat şi unii şi alţii" cu Putin, a subliniat sâmbătă Macron la postul de televiziune TF1.

Macron: "Unul din punctele esenţiale" pentru Vladimir Putin

Şeful statului francez a explicat cu acelaşi prilej că a a avut un schimb de idei cu preşedintele Biden despre "arhitectura de securitate în care dorim să trăim mâine".

Pentru că "unul din punctele esenţiale" pentru Vladimir Putin "este teama că NATO va veni la uşa sa, este desfăşurarea de arme care poate ameninţa Rusia".

"Acest subiect va face parte din subiectele pentru pace (...). Cum ne protejăm aliaţii şi statele membre (ale NATO) oferind Rusiei garanţii pentru propria sa securitate în ziua în care aceasta se întoarce la masa" negocierilor, a argumentat preşedintele francez.

Scăpăm de război înainte de sărbători? Bogdan Chirieac: Un pas important. Rusia nu mai este o superputere

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat la România TV declarația președintelui american Joe Biden care a spus că este pregătit să vorbească cu Vladimir Putin.

"Nu scăpăm de război înainte de sărbători, dar sunt primele semne oficiale că negocierile de pace sunt avute în vedere. Încă de acum o lună de zile presa americană a anunțat și vorbea despre posibilitatea unor negocieri de pace. Acum președintele american Joe Biden face un gest uriaș când spune că este de acord să vorbească despre pace cu Putin.

Deci, vă dați seama, de la înălțimea lumii libere să vorbești cu un om care este acuzat, cu dovezi clare, de crime de război, Vladimir Putin... Dar face acest lucru. Totuși, sunt aproximativ 250 de mii de victime, ucraineni și ruși, în acest război, în 10 luni de zile, pe pământ european. Este de neimaginat ce s-a putut petrece și vine Joe Biden și spune: "Dacă e cazul, pot să mă întâlnesc cu Putin pentru a vorbi despre pace. Vreau să văd ce este în mintea lui". Cred că este un pas important", a declarat Bogdan Chirieac. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel