Emmanuel Macron prezintă planul Franței la conducerea UE. Marius Tudor: Mi-ar fi plăcut să văd mai multă grijă pentru oameni
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 19 ian 2022, 11:23
WhatsApp
Emmanuel Macron prezintă planul Franței la conducerea UE. Marius Tudor: Mi-ar fi plăcut să văd mai multă grijă pentru oameni / Foto: Facebook Emmanuel Macron
Emmanuel Macron prezintă planul Franței la conducerea UE. Marius Tudor: Mi-ar fi plăcut să văd mai multă grijă pentru oameni / Foto: Facebook Emmanuel Macron
Emmanuel Macron și-a prezentat prioritățile în Parlamentul European.

UPDATE: 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus miercuri, în Parlamentul European de la Strasbourg, ca Europa să construiască 'o nouă ordone de securitate' cu NATO în faţa Rusiei, şi a pledat pentru 'un dialog franc şi exigent' cu Moscova, în pline tensiuni între Rusia şi Occident, relatează AFP.

'Securitatea continentului nostru este indivizibilă', a afirmat Macron, citat de Reuters, subliniind că europenii trebuie să-şi definească propriile standarde de securitate şi 'să ajungem într-o poziţie în care să ne asigurăm că ele sunt respectate'.

"O nouă ordine de securitate şi de stabilitate"'Următoarele săptămâni trebuie să ne conducă spre a finaliza o propunere europeană care să construiască o nouă ordine de securitate şi de stabilitate. Trebuie să o construim între europeni, apoi să o împărtăşim cu aliaţii noştri în cadrul NATO, ulterior să o propunem spre negociere Rusiei', a declarat Macron, prezentându-le eurodeputaţilor priorităţile Franţei pentru cele şase luni în care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

'Securitatea continentului nostru necesită o reînarmare strategică a Europei noastre comune ca putere de pace şi de echilibru, îndeosebi în dialogul cu Rusia', a adăugat liderul francez.

'Ceea ce ne trebuie să construim este o ordine europeană fondată pe principii şi reguli la care ne-am aliniat şi pe care le-am consfinţit nu împotriva, nu fără, ci împreună cu Rusia acum deja 30 de ani', a mai arătat Macron.

El a citat, printre aceste principii, 'respingerea recurgerii la forţă, la ameninţare, la coerciţie; alegerea liberă pentru state să participe la organizaţiile, la alianţele, la aranjamentele de securitate pe care le doresc; inviolabilitatea frontierelor; integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă'.

Macron, despre conflictul din Ucraina și alianța cu țările africane'Vom continua cu Germania, în cadrul formatului Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina), să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina care rămâne faptul generator al tensiunilor actuale', a mai afirmat preşedintele francez.

În faţa eurodeputaţilor, Macron a mai pledat pentru o nouă alianţă cu ţările africane şi a declarat că Franţa va organiza în acest sens un summit luna viitoare.

În discursul său, Emmanuel Macron a afirmat că 'nici revenirea la naţionalism, nici disoluţia identităţilor noastre nu vor fi răspunsurile la această lume ce vine'. Prioritatea este de a apăra statul de drept, 'tezaurul nostru', şi 'este vorba mai ales de a convinge din nou popoarele care s-au îndepărtat', a adăugat el.

Pentru a întări statul de drept, Macron a propus ca dreptul la avort şi dreptul la protecţia mediului să fie integrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Trebuie 'actualizată această Cartă pentru a fi mai explicită cu privire la recunoaşterea dreptului la avort sau cu privire la protecţia mediului', a afirmat el, la o zi după ce Parlamentul European a ales-o ca preşedinte pe conservatoarea malteză Roberta Metsola, cunoscută ca având o poziţie personală antiavort.

Știrea inițială:

Emmanuel Macron își prezintă, miercuri, 19 ianuarie, prioritățile sale pentru Europa, în cadrul unei dezbateri cu europarlamentarii care capătă o puternică dimensiune politică pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din Franța, scrie France24.

Mai mult ca niciodată, șeful statului francez se va prezenta ca un susținător fervent al cauzei europene, pe care o promovează încă de la începutul mandatului său de cinci ani, în 2017. În acest scop, a dorit să acorde o importanță deosebită discurs tradițional pentru lansarea președinției rotative a UE, pe care Franța o exercită până pe 30 iunie.

În hemiciclul de la Strasbourg, el va prezenta „viziunea sa pentru Uniunea Europeană”, având „suveranitatea europeană drept fir roșu”, dar „va vorbi și în numele celor 27 de state membre”, a indicat Elysée.

"Este un exercițiu instituțional. Se duce acolo ca președinte al Republicii și numai în această calitate", a insistat marți Clément Beaune, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, în timp ce Emmanuel Macron nu și-a anunțat oficial candidatura pentru alegerile din 10 aprilie.

Marius Tudor: Mi-ar fi plăcut să văd mai multă grijă pentru oameni în tot programul Franței

Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, susține că și-ar fi dorit să vadă mai multă grijă pentru oameni în programul Franței.

"Francezii își doresc o Europă suverană! Macron vine, azi, în Parlamentul European, să prezinte programul Franței la conducerea Uniunii Europene.Care sunt cele mai importante trei teme ale francezilor, în următoarele șase luni, pentru cetățeni? Tehnologia digitală: reglementarea economică și monitorizarea platformelor digitale, în special în ceea ce privește discursul instigator la ură. Tranziția ecologică: stabilirea prețului carbonului la granițele UE pentru produsele importate. Zic francezii că este o chestiune de eficiență economică și ecologică; Social: stabilirea unei legislații europene privind salariul minim european.

Mi-ar fi plăcut, sincer, să văd pe agenda francezilor și lupta împotriva sărăciei, a prețurilor mari la gaze și curent electric, împotriva corupției. Mi-ar fi plăcut să văd măsuri eficiente pentru tinerii care își lasă familiile în urmă și iau drumul străinătății pentru un trai mai bun, măsuri pentru bătrânii și pensionarii Europei, care trăiesc la limita supraviețuirii, așa cum se întâmplă și în România, în foarte multe cazuri. Mi-ar fi plăcut să văd mai multă grijă pentru oameni în tot programul Franței, prin măsuri concrete și eficiente cu impact imediat și efecte pe terme lung. Chiar mi-ar fi plăcut!", a  scris Marius Tudor pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?