Emmanuel Macron, asigurări pentru premierul Libanului: Va face tot ce îi stă în putere pentru a preveni creșterea violențelor între Liban și Israel
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul Libanului, Najib Mikati, au avut o întâlnire la Paris, iar printre temele discutate s-a aflat și conflictul din Orientul Mijlociu.

Emmanuel Macron, președintele Franței, s-a întâlnit cu premierul Libanului, Najib Mikati, căruia i-a dat asigurări legate de ”angajamentul Franței de a face tot ce îi stă în putere pentru a preveni creșterea violențelor între Liban și Israel”, a transmis Palatul Elysée, citat de AFP, scrie Agerpres.

Totodată, Macron, care s-a întâlnit și cu șeful armatei libaneze, Joseph Aoun, ”și-a exprimat hotărârea de a continua să ofere forțelor armate libaneze sprijinul de care au nevoie”, au adăugat serviciile sale într-un comunicat.

Potrivit Palatului Elysée, Emmanuel Macron ”continuă să acționeze pentru stabilitatea Libanului în așa fel încât să fie protejat de riscurile legate de escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu”.

”În acest context, el a reamintit angajamentul Franței în cadrul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) și a subliniat responsabilitatea tuturor față de aceasta, astfel încât să își poată exercita pe deplin responsabilitățile”, a adăugat textul.

”Franța va acționa în acest sens cu toți cei care sunt gata să își asume un angajament mai mare, în special partenerii săi europeni, în urma concluziilor Consiliului European extraordinar” care a avut loc miercuri și joi la Bruxelles, potrivit comunicatului menționat.

șeful statului francez, care a discutat la telefon cu președintele Camerei Deputaților, Nabih Berri, a cerut din nou ”liderilor politici să găsească în sfârșit o cale de ieșire din criza instituțională care slăbește Libanul”.

Parlamentul Libanului, divizat între Hezbollah și adversării mișcării pro-iraniene

Din 31 octombrie 2022, când s-a încheiat mandatul președintelui Michel Aoun (fără legături de familie cu Joseph Aoun), deputații libanezi nu au reușit să ajungă la o înțelegere pentru a desemna un succesor, iar asta în contextul în care Parlamentul este divizat între tabăra mișcării islamiste pro-iraniene Hezbollah și adversarii săi.

Najib Mikati, în fruntea unui guvern demisionar cu puteri reduse, conduce de facto Libanul, care se teme să nu fie angrenat într-un conflict de mare amploare cu Israelul.

Președintele Macron, după ce a încercat de două ori să facă să se miște lucrurile deplasându-se el însuși la Beirut, a încredințat în 2023 o misiune în acest sens fostului său ministru de externe Jean-Yves Le Drian.

Citește și: Război Israel. Au fost lansate rachete din Liban / Update: Hezbollah a revendicat atacul / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel