Data actualizării:
Data publicării:

Emisiunile rusești nu vor mai fi difuzate în Republica Moldova, după decizia Maiei Sandu

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (cottonbro)
Sursă foto: Pexels (cottonbro)

Maia Sandu a promulgat legea care interzice producțiile rusești la televiziunile din Republica Moldova. 

Preşedinta Republicii Moldova a promulgat duminică legea securităţii informaţionale, prin care va fi interzisă difuzarea emisiunilor de ştiri şi analize politice din Rusia inclusiv după expirarea stării de urgenţă instituite în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, relatează mass-media de peste Prut.

Actul normativ prevede interzicerea ştirilor şi emisiunilor analitice din ţările care nu au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră, transmite Agerpres. 

Citește și: Război cultural. Ucraina interzice muzica în limba rusă, cu excepția artiștilor care se opun invaziei

Legea va intra în vigoare de săptămâna viitoare

Potrivit şefei Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, Liliana Viţu, săptămâna viitoare legea ar urma să intre în vigoare, iar propaganda va fi sancţionată mult mai dur. Astfel, instituţiile media care dezinformează vor fi sancţionate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate, scrie portalul IPN.

Aceste ştiri şi emisiuni sunt în prezent interzise în urma instituirii stării de urgenţă, dar noul act normativ va permite menţinerea interdicţiei şi după expirarea acesteia.

Legea securităţii informaţionale, descrisă de opoziţia din Republica Moldova drept o instituire a cenzurii, prevede că 50% din conţinuturile difuzate la posturile TV trebuie să provină din statele UE, SUA şi din cele care au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră.

Maia Sandu: "Contăm pe sprijinul României pentru aderarea la Uniunea Europeană"

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, sâmbătă, că recomandarea Comisiei Europene ca ţara sa să obţină statutul de candidată la aderarea la UE reprezintă un rezultat mult aşteptat şi a subliniat că în acest drum contează pe sprijinul şi ajutorul României.

"Ieri, am primit recomandarea din partea Comisiei Europene de a obţine statutul de ţară candidată la UE. Este un rezultat mult aşteptat de cetăţenii Republicii Moldova şi care ne dă energia şi motivarea să muncim mai mult şi mai bine pentru a transforma societatea şi economia Republicii Moldova pentru atingerea standardelor Uniunii Europene. Contăm în acest drum pe sprijinul şi ajutorul României. România a fost mereu alături de noi. Relaţiile noastre sunt astăzi la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani, dar mai avem multe făcut şi experienţa şi expertiza României ne-au fost şi ne vor fi în continuare de mare ajutor", a spus Maia Sandu, în discursul susţinut la şedinţa comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova, care are loc la Chişinău. Citește mai multe AICI

Lavrov amenință Republica Moldova cu războiul

Maia Sandu amintește că Republica Moldova achită sume mari și la timp pentru consumul de gaze naturale din Federația Rusă. La fel, amintește că a anunțat cu mulți ani în urmă intenția de aderare la Uniunea Europeană. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Cutia Neagră” la TV8 drept răspuns la replicile dure ale ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov. 

„Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțata asta de mulți ani. Am făcut și niște angajamente să depunem cererea de aderare la UE. Da, nu ne-am imaginat că se v-a întâmpla în așa context. Dar sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom - noi achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și țări UE care au contracte. Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare”, a spus șefa statului, Maia Sandu. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel