Data publicării:

Emisiile de gaze vor crește odată cu redresarea post-pandemie

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pixabay
Pixabay

Redresarea economiilor globale vor determina o creștere a emisiilor de gaze. 

Redresarea economiei mondiale în urma pandemiei de coronavirus (Covid-19) ar urma să ducă la un nivel record al emisiilor de gaze cu efect de seră care favorizează schimbările climatice, se arată într-un raport publicat marţi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters, scrie Agerpres. 

"Estimăm că implementarea deplină şi promptă a măsurilor de redresare a economiei anunţate până acum vor avea ca rezultat creşterea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) la un nivel record în 2023, continuând să urce şi după aceea", avertizează organizaţia cu sediul la Paris.

Vezi și:  Arctica s-a încălzit de trei ori mai repede decât restul Pământului din 1971

Investițiile în energia verde sunt necesare

Planurile de cheltuieli alocate de guvernele din întreaga lume pentru energie curată în trimestrul doi din 2021 s-ar putea ridica la 380 miliarde de dolari, reprezentând doar 2% din stimulentele totale adoptate ca răspuns la pandemie. Cifra reprezintă aproximativ o treime din ceea ce ar fi necesar pentru a se putea ajunge la emisii nete zero până la mijlocul secolului, apreciază IEA.            

"Prin urmare, ţările trebuie să meargă mai departe cu investiţiile în energie curată şi după perioada de redresare, în încercarea de a se ajunge la emisii nete zero până în 2050, un obiectiv realizabil dacă se acţionează acum", a afirmat şeful IEA, Fatih Birol.  

Potrivit unui raport recenta al IEA, în 2020, investiţiile în energie curată în economiile emergente şi în curs de dezvoltare au scăzut cu 8% până la 150 de miliarde de dolari, iar pentru 2021 este preconizată doar o uşoară revenire.           

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.         

Vezi și: Timmermans speră la o bună colaborare cu România în privința obiectivelor climatice
 
Vezi și:  Hidroelectrica întărește barajul de la Porţile de Fier I

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel