Data publicării:

Emisiile de gaze cu efect de seră din economia UE au scăzut cu aproape 3% în primul trimestru al anului 2023

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

În primul trimestru al anului 2023, emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au totalizat 941 de milioane de tone echivalent CO2, o scădere cu 2,9% față de același trimestru din 2022 (969 milioane de tone echivalent CO2). Această scădere a avut loc concomitent cu o creștere de 1,2% a produsului intern brut (PIB) al UE în primul trimestru al anului 2023, comparativ cu același trimestru din 2022.

Aceste informații provin din datele privind estimările trimestriale ale emisiilor de gaze cu efect de seră pe activitate economică publicate astăzi de Eurostat. Estimările trimestriale ale emisiilor de gaze cu efect de seră completează datele socio-economice trimestriale, cum ar fi PIB-ul sau ocuparea forței de muncă. Acest articol prezintă o mână de constatări din articolul mai detaliat Statistics Explained despre emisiile trimestriale de gaze cu efect de seră.

În primul trimestru al anului 2023, sectoarele economice responsabile pentru cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră au fost „gospodăriile” (24%), „industria” (20%), „electricitate, aprovizionare cu gaze” (19%), „agricultura” (13% ), urmată de „transport și depozitare” (10%).

Potrivit datelor, comparativ cu primul trimestru al anului 2022, emisiile au scăzut în 5 din 9 sectoare economice. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în sectorul „energie electrică, gaze” (-12,3%). Principalul sector în care au crescut emisiile a fost „transportul și depozitarea” (+7,2%).

Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 21 de țări ale UE

Emisiile în primul trimestru din 2023 au scăzut în aproape toate țările UE în comparație cu primul trimestru din 2022, cu excepția Irlandei (+9,1%), Letonia (+7,5%), Slovaciei (+1,9%), Danemarcei (+1,7%). ) Suedia (+1,6%) și Finlanda (0,3%), unde au crescut. Acestor țări le-a crescut și PIB-ul.

Cele mai mari reduceri ale gazelor cu efect de seră s-au înregistrat în Bulgaria (-15,2%), Estonia (-14,7%) și Slovenia (-9,6%).

Din cele 21 de țări UE care și-au redus emisiile, doar 6 și-au scăzut și PIB-ul (Cehia, Estonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria și Polonia), adică 15 țări UE (Portugalia, Croația, Belgia, Malta, Franța, Spania, Țările de Jos, Germania, Austria, România, Italia, Cipru, Grecia, Slovenia și Bulgaria) au reușit să scadă emisiile în timp ce și-au crescut PIB-ul, potrivit ec.europa.eu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel