Emiratele Arabe Unite l-au invitat pe președintele Siriei, Bashar al-Assad, la summitul COP28
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Un număr tot mai mare de țări arabe încep să revigoreze relațiile cu Siria după ce aceasta a fost readmisă în Liga Arabă.  

Emiratele Arabe Unite l-au invitat pe președintele sirian, Bashar al-Assad, să participe la summitul climatic al Națiunilor Unite din acest an, a informat luni agenția de știri de stat din Siria SANA, citată de Politico.

Țara din Golf este programată să găzduiască COP28 în Dubai în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie. Potrivit SANA, ambasada Emiratelor Arabe Unite i-a înmânat duminică lui Assad o invitație oficială din partea președintelui Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Invitația vine în momentul în care un număr tot mai mare de țări arabe încep să reînvie relațiile cu regimul Assad, care de 12 ani a condus un război civil în care au murit peste 300.000 de oameni.

Liga Arabă a readmis Siria la începutul acestei luni

Oficialii și analiștii au spus că readmiterea Siriei în Liga Arabă, deși simbolică, vine cu speranța că ar putea deschide calea pentru reabilitarea președintelui Bashar Al Assad la nivel internațional și, eventual, pentru eliminarea sancțiunilor paralizante împotriva regimului său.

Statele arabe s-au săturat de criza din Siria

Statele arabe au susținut că status quo-ul din Siria este nesustenabil și le-a provocat dureri de cap acasă. În ultimul deceniu, Siria s-a transformat într-un narco-stat, exportând amfetamine în Iordania și în Arabia Saudită.

În absența a ceea ce consideră că este o lipsă de progres din partea comunității internaționale în eforturile sale de a pune capăt războiului de acolo, statele arabe au insistat să găsească o soluție regională, chiar dacă asta înseamnă să încheie pace cu un lider al cărui regim a fost acuzat de crime de război flagrante.

Ministrul iordanian de Externe, Ayman Safad a declarat pentru CNN că lumea arabă preia acum conducerea în rezolvarea crizei siriene, deoarece ”nu a existat niciun efort efectiv” până acum pentru a face acest lucru.

Într-un articol de opinie publicat în ziarul saudit Arab News, secretarul general adjunct al Ligii Arabe, Hossam Zaki, a spus că summitul din 19 mai este ”un pas pe drumul spre găsirea și activarea soluțiilor arabe la problemele și crizele arabe”. Citeșt mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel