Emiratele Arabe condamnă remarcile șeful diplomației UE: ”Intoleranță și discriminare la nivel mondial”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres / Șeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell
Sursă foto: Agerpres / Șeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell
Emiratele Arabe Unite l-au acuzat luni pe șeful de politică externă al Uniunii Europene, Joseph Borrell, că a făcut remarci ”rasiste”. 

Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite a condamnat remarcile controversate ale lui Borrell, în care a comparat Europa cu o ”grădină”, iar restul lumii cu o ”junglă”, declarând că acestea sunt ”nepotrivite și discriminatorii” și ”contribuie la înrăutățirea climatului de intoleranță și discriminare la nivel mondial”.

În același timp, ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a cerut o explicație scrisă a comentariilor lui Borrell și l-a convocat pe Emil Paulsen, șef de misiune interimar al delegației UE în Emiratele Arabe Unite, scrie Politico.

Într-un discurs controversat adresat viitorilor diplomați la deschiderea Academiei Diplomatice Europene de la Bruges săptămâna trecută, Borrell a spus: ”Da, Europa este o grădină, am construit o grădină. Totul funcționează”, citând libertatea politică a continentului, prosperitatea economică și coeziunea socială.

Apoi a continuat: ”Restul lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina”, argumentând că, în loc să construiască un zid, diplomații trebuie să ”meargă în junglă”.

Comentariile au stârnit critici din partea politicienilor din întreaga lume, ambasadorul Canadei la Națiunile Unite, Bob Rae, numind-o ”o analogie teribilă”, adăugând: ”Cu siguranță istoria și propria noastră experiență trăită ne învață că nicio parte a lumii nu este lipsită de violență”.

Borrell a negat luni că mesajul său este rasist sau colonialist.

Citește și:

Șeful diplomației UE: Europa este o grădină în care totul funcționează. Cea mai mare parte a restului lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina

Europa e ca o ”grădină” locuită de ”oameni privilegiați” dar înconjurată de ”junglă”, adică restul lumii, de care este necesar să se apere. Aceasta este convingerea șefului diplomației europene, Josep Borrell, acuzat de colonialism și glorificarea Bătrânului Continent înconjurat de presupusa barbarie.

Cuvintele acestuia au fost rostite în cadrul inaugurării noului curriculum al Academiei Diplomatice Europene. Borrell, actualul Înalt Reprezentant al UE pentru politica externă, s-a adresat în discursul său direct ”gazdei” Federica Mogherini, rectorul Colegiului Europei și predecesorul lui Borrell.

”Europa este o grădină” în care ”totul funcționează”. ”Este cea mai bună combinație de libertate politică, prosperitate economică și coeziune socială pe care umanitatea a fost capabilă să o construiască. Restul lumii - și știi asta foarte bine, Federica, nu este tocmai o grădină. Cea mai mare parte a restului lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina. Grădinarii ar trebui să aibă grijă de asta”, a argumentat Borrell, făcând aluzie la diplomații europeni, ”dar nu vor proteja grădina construind ziduri. O grădină frumoasă, înconjurată de ziduri înalte pentru a preveni intrarea junglei nu va fi o soluție pentru că jungla are o capacitate puternică de expansiune, iar peretele nu va fi niciodată suficient de înalt pentru a proteja grădina”, a fost avertismentul metaforic emis de Joseph Borrell.

Soluția lui Borell contra invaziei ”junglei”

”Grădinarii”, a continuat el, ”trebuie să meargă în junglă.” Cu alte cuvinte, ”europenii trebuie să fie mult mai implicați cu restul lumii”, altfel acesta din urmă ”ne va invada, în diferite moduri și mijloace.” ”Noi suntem oameni privilegiați", a recunoscut Borrell, dar "nu ne putem aștepta să supraviețuim ca o excepție. Trebuie să fie o modalitate de a-i sprijini pe alții care se confruntă cu marile provocări ale timpului nostru", a conchis el.

Cuvintele lui Borrell au captat atenția marilor observatori și savanți ai politicii internaționale care au subliniat tonurile sale ”colonialiste” și disprețul față de alte continente, începând cu Africa și Asia.

”Aceasta este cea mai proastă analogie din toate timpurile”, a acuzat cercetătorul Mohamad Forough, într-o serie de comentarii pe Twitter. ”Din punct de vedere conceptual „grădina” sună ca un eufemism pentru „civilizat” și „jungla” ca unul pentru „barbar”. Discursul colonial al secolului al XIX-lea despre „misiunea civilizatoare” sau „povara omului alb” răsună”, a adăugat Forough, citând celebrul poem al lui Rudyard Kipling considerat un fel de manifest al colonialismului. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel